Meteori, manastiri koji lebde

Na strmim stenovitim liticama u grčkom delu Tesalije, između planina Kozijaka i Antihasion nalaze se Meteori, jedni od najlepših manastira na svetu. Manastiri su podignuti na vrhovima nedostupnih stenovitih stubova sa namerom da budu bezbedno skrovište pravoslavnih monaha kroz burnu grčku istoriju. Naziv Meteori potiče od grčke reči „meteoron“ za koju bi najbolji prevod bio lebdeći. Po svom nastanku manastiri su podsećali na orlova gnezda koja lebde između neba i zemlje, pa im je to ime ostalo do danas.

Istorija manastira

Veruje se da su zabačene pećine u stenama još davno pronašli monasi pustinjaci u želji da se osame i komuniciraju sa Bogom. Dokaz su rezbarije u stenama starije od hiljadu godina. Izgradnja manastira počinje krajem 14. veka a u narednih dvesta godina lagano se razvijaju i monaške zajednice. Izgrađeno je ukpno 24 manastira. Materijal za gradnju manastira kao i ostale potrepštine dopremane su primitivnim drvenim merdevinama i konopcima. Čak su i sami monasi sve do početka 20-og veka morali da koriste ovaj vid transporta. Nažalost mnogi monasi su izgubili svoje živote na ovaj način. Danas se mrežama i konopcima doprema hrana do manastira i to prvenstveno da se zadovolji znatiželja turista. Monasi danas koriste stepenice koje su pre stotinak godina uklesane u čvrstoj steni.

Duhovni mir i tišina

Predanje kaže da je osnivač monaške zajednice ovih manastira bio Atanasije Atonski, monah sa Svete Gore.  Njega su prema legendi anđeli na svojim krilima preneli na vrh jedne stene gde je kasnije izgrađen manastir Veliki Meteor. Danas u duhovnom miru i tišini funkcioniše šest manastira. Način života i rada njihovih monaha kao i četri muzeja otvorena za javnost turisti mogu pratiti cele godine. Za posetioce je posebno interesantno da obiđu manastirske kuhinje koje vekovima nisu modernizovane kao i kolekciju lobanja preminulih monaha koja se čuva u Velkom Meteoru. Bilo da ste vernik, ljubitelj prirode ili neobičnih arhitektonskih dostignuća lebdeći manastiri Meteori prava su lokacija za vas. 

Galerije

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.