Leptis Magna, najočuvaniji rimski grad

Leptis Magna je deo Uneskove Svetske kulturne baštine na obali sredozemnog mora na severu Afrike, u regiji Tripolitanija u Libiji. Spektakularni grad Leptis Magna izgrađen je u tradicionalnom rimskom stilu i nekada je bio centar trgovine, kulture i umetnosti.

Bogata istorija

Naselje su prvobitno osnovali Feničani u desetom veku pre nove ere, kao lučki grad, zatim je preživeo kolonizaciju Spartanaca, postao punski grad, i na kraju je ustanovljen kao deo nove rimske provincije u Africi oko 23.godine nove ere.

Pošto je služio kao sredozemni trgovački centar na trgovačkom putu koji je vodio kroz Saharu u unutrašnjost Afrike, njegova privreda se bazirala na poljoprivredi, a neki od proizvoda, naročito masline, postale su unosno sredstvo trgovine. Uzgajanje maslina je toliko doprinelo razvitku grada da je Julije Cezar nametnuo gradu godišnji porez od 1,5 miliona litara ulja 46. godine  pre nove ere! 

Bogati rimski grad su berberi opljačkali 523. godine i nakon toga ga napustili. Pljačkaši su tokom vekova odnosili materijale sa nalazišta i koristili ih u različite svrhe, ali su veličanstvene ruševine jednog od najbolje očuvanih rimskih gradova na svetu otkrivene tokom niza iskopavanja dvadesetih godina prošlog veka.

Neverovatno očuvani arheološki lokaliteti

Zahvaljujući sušnoj pustinjskoj klimi, ruševine Leptis Magne, koje su ležale pod peskom više od pola veka, dobro su očuvane. Ove zadivljujuće građevine nam daju neverovatan uvid u  život i vreme starih Rimljana u Africi, zbog čega svakako vredi izdvojiti nekoliko dana i posetiti ih.

Arheolozi su otkopali nekoliko slojeva ruševina uključujući i veliko pozorište izgrađeno u prvom veku, ispred koga se nalazi groblje koje verovatno datira iz trećeg ili četvrtog veka pre nove ere. Naročito su dobro očuvane rimske građevine iz drugog i ranog  trećeg veka, koje uključuju složena Hadrijanova kupatila, forum i baziliku, od kojih su sve podignute za vreme vladavine cara Septimija Severa (193-211.godine).

Uprkos stanju u kome se nalazi , svojoj veličini i statusu Svetske kulturne baštine, za Leptis Magnu  i dalje ne postoji veliko interesovanje. Nema sumnje da će se to uskoro promeniti.

Ključne reči: afrika rim istorija

Galerije

Prelepo planinsko selo važi za "najportugalskije" naselje u Portugalu. Izrađeno je podno istoimene planine, bukvalno u kamenu...

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.