Kaledonske planine, ponos Škotske

U današnjoj naučnoj literaraturi  u užem smisli Kaledonske (Skandinavske) planine obuhvataju Severozapadno pobrđe i Grampijenske planine u Škotskoj i norveški Jotunhajmen. Ovim surovim planinskim predelima danas dominiraju stenoviti, snegom prekriveni vrhovi, doline, jezera i fjordovi. U širem smislu venac obuhvata i visoravni i niska pobrđa koja ga okružuju a lepota njihovih predela, pogotovo u škotskom delu proslavila ih je u svetu.

Geološki razvoj planina

Geološki posmatrano Kaledonske planine su evropski deo mnogo većeg planinskog lanca koji se  prostire u vidu venca Apalačkih planine na suprotnoj strani Atlantskog okeana. Ovaj stari planinski pojas je jedan od najproučenijih na svetu. To naročito važi za proučavanje  planina u Britaniji, koje je donelo mnoge značajne činjenice  vezane za stvaranje  planina u naučnom svetu 19. veka.  Međutim, nijedan od pionira geologije nije mogao ni da nasluti neobičnu istoriju nastanka Kaledonskih planina .

Pre 500 miliona godina Severna Amerika, Škotska  i severozapadni deo Irske  činili su deo nekadašnjeg kontinenta Laurazije i bili su odvojeni od Avalonije (Engleska, Vels i jugozapadna Irska) okeanom Japetusom. Svi zajedno nalazili su se  na južnoj polulopti.  Pre oko 490 miliona godina, Avalonija je počela da se pomera  prema severu, potiskujući tako okean Japetus. Konačno, Avalonija  se sudarila sa Laurazijom , što je dovelo do stvaranja planina. Mnogo kasnije, kada je severni Atlantski okean počeo da se otvara pre 80 miliona godina, Severna Amerika se odvojila od severozapadne Irske i Škotske, koje su se pripojile onome što danas nazivamo Britanskim ostrvima. Geološka zanimljivost je da Kaledonske planine  nastavljaju da rastu, izdižući se pomalo svake godine.

Škotske visoravni ili Northwest Highlands

Iako čitav planinski venac Kaledonskih planina obiluje prirodnim lepotama čini se da je na sevozapadu Britanskih ostrva, na području Škotske visoravni, priroda bila posebno darežljiva. U području koje je strogo zaštićeno od strane UNESKO-a možete posetiti zaliv Sandwood sa najlepšim i najizolovanijim škotskim plažama kao i ukletu kuću koju progone duhovi španskih mornara Armade još iz 16-og veka, potom šarenu baštu Inverewe nastalu 1.862. godine kojoj tople vode Golfske struje omogućavaju  rast mnogih vrsta biljaka nekarakterističnih za ovo podneblje kao i prelepi zamak Ejliena Donana na jezeru Loh Dujh.

Muzej Strathnaver smešten u staroj crkvi u kome dečiji posteri govore tužnu priču iz lokalne istorije neće vas ostaviti ravnodušnim. Preporučuje se obilazak vodopada Measach i najvećeg grada oblasti, Invernesa, kao i rezervata prirode na ostrvu Handa. Ali ono što posebno privlači u ove prostore jeste jedinstveni ambijent. Romantični zanos koji ovde lebdi u vazduhu kažu meštani ostao je nepromenjen vekovima unazad. Ponesen tim osećajima Feliks Mendelson je ovde napisao jedno od najvećih muzičkih dela u istoriji Britanije, Škotsku simfoniju. Ako se uputite u ove krajeve, parkirate svoj automobil i zaputute se u šetnju preko proplanaka Škotske visoravni, ko zna, možda i vi osetite nešto slično… Jedno je sigurno, priroda i kulturno nasleđe ostaće vam dugo u najlepšem sećanju.

Galerije

Možda ne mogu da bljuju vatru ali komodo zmajevi su jedinstvene i divne životije. Najveći gušter na svetu gospodari tropskim ostrvima koja pripada Indoneziji...

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.