Amsterdam, savršen spoj kulture i dobrog provoda

Širom sveta Amsterdam je poznat kao grad liberalizma i dobrog, a često i razuzdanog noćnog provoda. Ali „Venecija severa“, kako još zovu grad zbog brojnih kanala koji ga presecaju, ima da ponudi još mnogo toga dobrog svetskim putnicima. Arhitektura grada ostavlja bez reči a kulturno-istorijsko nasleđe je bogato kao retko gde u svetu. Kada tome dodate gostoprimstvo i prijateljski prihvat stranaca po kojima je grad nadaleko poznat dobijete više nego dovoljno razloga da ga svrstate na vrh svoje liste omiljenih destinacija.

Istorija i kultura grada

Počeci Amsterdama vezuju se za trinaesti vek kada je na reci Amstel formirano prvo ribarsko selo. Fantastičan geografski položaj, pre svega plovna reka Amstel, uslovili su izuzetno brz i intenzivan razvoj grada. Zlatne godine grad je doživeo u srednjem veku, tačnije u drugoj polovini 16-og i prvoj 17-og veka. Tada je Amsterdam bio jedan od vodećih trgovinskih centara sveta. Nostalgična Stara crkva, Kraljevska palata, Zojderkerk i bezbroj prelepih starih kuća razbacanih po glavnim gradskim kanalima ostaci su i podsetnik na ove zlatne godine gradske istorije. Većina kuća u kojima se i danas odvija život u centru grada datiraju iz 18-og veka, neke i od pre.

Amsterdam se može okarakterisati kao grad muzeja. Ima ih „bezbroj“ svugde po gradu a neki od najpoznatijih su Muzej Van Goga, Stedelijk i muzej Rajksmuzeum, svi smešteni na Trgu muzeja. Ipak, u poslednje vreme neki neobičniji muzeji čini se više privlače pažnju poseticima grada od ovih tradicionalnih. Tu se prvenstveno misli na Muzej seksa i erotike, Muzej Mačaka, Muzeg Vrolik gde su izloženi fetusi abortirani zbog deformiteta koji bi sprečili razvoj zdravog ploda, Muzej tetovaža te Muzej kućnih brodova...

Čuveni noćni život Amserdama

Trg Lajden, dom mnogih zvučnih noćnih klubova, restorana, amsterdamskih „smeđih barova“, bioskopa i pozorišta označen je crvenom bojom u notesima mnogih mladih ljudi Evrope i Amerike. Postao je jedno od najpoznatijih središta noćnog života kontinenta, a i šire. Druga destinacija kojoj hrle posetioci Amsterdama jeste čuvena „Ulica crvenih fenjera“, četvrt grada prepuna legalnim klubovima prostitucije i seksi šopovima. Ništa manje zabavan provod nećete pronaću na Rembrantovom trgu krcatom odličnim barovima, pabovima, hotelima ili u romantičnoj četvrti Jordan sa fenomenalnim ugođajem uskih ulica, slikovitih kanala, galerija, butika.... Gde god se okrenete u Amsterdamu nudi vam se mogućnost za odličan provod!

 

Amsterdam, Holandija #odmor #destinacija #putovanja #relax #bicycle #prolece

A photo posted by ZanimljivaGeografija.org (@zanimljivageografija) on

Vožnja čamcima i obilazak grada na tradicionalnom prevoznom sredstvu, biciklu, kroz uske krivudave ulice i preko nekih od 1.300 gradskih mostova upotpuniće posetu gradu na najbolji način. Odmor od svega možete potražiti u nekom od prelepih gradskih parkova poput čuvenog Vindela. Čino se, da ovaj grad ima sve što jedan turista može da poželi...

Galerije

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.