Alhambra, trem raja

Podno Sijera Nevade smeštena je Granada, grad čuven po romantičnim građevinama iz doba muslimanskih vladara. Ime Granada (Granata) gradu su dali Mavri, koji su u 13-om veku od njega načinili glani grad svog nezavisnog kraljevstva, Emirata Granade. U stalnom strahu od hrišćanskih napada stvorili su palatu Alhambra, možda i najlepše delo arapskih ruku na tlu Evrope.

Za nastanak palate najzaslužniji su vladari iz poslednje arapske dinasije u Španiji (Nasrid), Jusuf I i Mohamed V. Crvena boja cigle (arap. Alhamra = crvena) zaslužna je za ime koje tvrđava i danas nosi. Kasniji  vladar Mohamed el Ahmad prilagodio je tvrđavu za kraljevsku rezidenciju. Stalnim dograđivanjem sala, harema, kupatila, vrtova i apartmana nastao je savršeni spoj tvrđave i bajkovite palate. Da bi se ispoštovali ideali koji su postojali u arapskom svetu toga doba kaljevski zamak je morao da podseća na trem raja. Mavri su sve svoje palate gradili misleći na uživanje, nauku i kulturu. U dobro osmišljenim građevinama dominiraju msteriozni ornamenti. Prelepe fontane i kvalitena ukrasna keramika krase sve mavarske palata, među njima naravno i Alhambru.

Kratka tura rajskom palatom

Kroz zapadnu kapiju Seraj se tradicionalno ulazi u mavarske kraljevske palate. Kroz živopisno dvorište i brojne bazene i fontane dolazimo do prestone sobe poznate pod imenom Dvorana ambasadora. Pre ulaska u nju oduševiće vas Brodska soba sa fantastičnom drvenom tavanicom u obliku lađe. Iz nje se možete popeti do najvišeg tornja Alhambre, Kule Komares visoke oko 45 m. Iz Dvorane ambasdora kroz Dvorište Mirte i Mosarapsku dvoranu dolazimo do Dvorišta lavova, najkarakterističnijeg i jednog od najlepših kutaka u kompleksu. U središtu se nalazi fantastična fontana koju drže 12 isklesanih lavova ukrašenih mnoštvom finih lukova, stubića, ukrasa... Osim zbog lepote svoje izrade ovi lavovi su omiljeni detalj palate i zbog činjenice da se u islamskoj arhitekturi veoma retko sreću životinjski motivi jer je to po svetoj knjizi Kuran zabranjeno. Na istoku kompleksa nalazi se Dvorana Abenseraga istorijski značajna po tome što je u njoj poslednji kralj Granade ubio svoje političke protivnike. Kraljevska dvorana, smeštena takođe u istočnom delu, dugo je služila kao kapela. Preostali deo kompleksa (njegov severni deo) do kog se dolazi kroz Dvoranu dve sestre zauzimao je bogati kraljevski harem.

Uvek kada se spoje dve različite kulture nastane nešto posebno. Tako je nastala Granada, prelepa španska varoš koja je dugo bila sedište arapskog kraljevstva. Mavari, koji su bili poznati po svojoj privrženosti uživanju i lepoti stvorili su Alhambru, jednu od najlepših kraljevskih rezidencija na svetu. Danas, posle mnogo vekova njena lepota je čini se sve veća i veća...

Ključne reči: istorija arhitektura španija

Galerije

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.