Ženevsko jezero, turistička prestonica Evrope

Ženevsko jezero je jezero ledničkog porekla smešteno na granici Švajcarske i Francuske. Nalazi se na na južnom završetku Švajcarske visoravni, između Alpa i Jure. Leži na nadmorskoj visini od 375 m, površina mu je 582 km² i predstavlja najveće alpsko jezero.

Geografske odlike jezera

Basen jezera je podeljen u 3 dela, od kojih je svaki nastao radom različitih sila prirode;

1-Gornje jezero nastalo sedimentacijom materijala zauzima istočni deo jezera od ušća Rone do linije Meillerie – Rivaz;

2-Veliki basen, najvći deo jezera sa najvećom dubinom nastao tektonskim pokretima i

3- Malo jezero, krajnji jugozadni deo jezera gde je glavni faktor formiranja glacijalna erozija.

Najveća dubina jezra je  310 m. Glavni pritoka je reka Rona, koja iz jezera ističe na mestu gde je formiran grad  Ženeva. Veći deo regije, izuzimajući najviše delove koji se nalaze na obroncima Alpa, ima odlike umereno-kontinentalne klime.

Prirodne lepote, povoljan saobraćajno-geografski položaj i pravilna ulaganja pozicionirala su region ženevskog jezera kao jednu od najpopularnijih svetskih tirističkih destinacija. Ističu se gradovi poput Ženeve, Siona, Lozane...

Ženeva

Grad Ženeva koji se razvio na mestu gde Rona ističe iz jezera najpopularniji je u regiji. Zaljubljenici u grad kažu da tajnu njegove konstantne privlačnosti treba tražiti u činjenici da uspeva da prati savremene tokove najvećih evropskih metropola a da istovremeno ljubomorno čuva prepoznatljivi šarm stare alpske varoši.

Grad je sređen „pod konac“ i prepun je raskoši. Poznat je širom sveta kao jedno od mesta u kojima stanovništvo ima najviši životni standard. Posetioci nikako ne bi smeli da prođu kroz grad a da ne obiđu Stari grad sa tipičnim uskim ulicama karakerističnim za stare švajcarske varoši, katedralu Svetog Petra, prelepu Botaničku baštu, čuveni gejzir na jezeru u samom centru grada, sajam automobila.... Ljubiteljima zimskih sportova na raspolaganju je moderan sistem žičara koji vodi na skijanje padinama čuvenih Alpa.

Lozana

Lozana je još jedan biser Ženevskog jezera. Grad bogate viševekovne istorije i tradicije (nastao još u vreme Kelta i Rimljana ) danas je najčuveniji kao sedište Međunarodnog Olimpijskog komiteta. Jedan je od najstarijih svetskih turističkih centara a i dan danas u gradu se održava čuveni sajam turizma. Znamenitosti koje treba obići su sigurno Univerzitet osnovan početkom 16-og veka,  katedrala iz 13-og, zamak iz 15-og, bezbrojni muzeji... Zanimljivost je da je Lozana najmanji grad na svetu sa razvijenim sistemom metroa.

Prestižni gradovi na njegovim obalama, neverovatna priroda, iskustvo i tradicija lokalnog stanovništva u bavljenju turizmom, desetine srednjevekovnih zamkova, tradicionalna lokalna kuhinnja, izleti na  Aple samo su neki od razloga da poželite da  bar jednom posetite čuveno Ženevsko jezero

Destinacije

Svojim nesvakidašnjim lepotata privukao je jugoslovensku kraljevsku porodicu ali i Josipa Broza Tita koji su ovde izgradili svoje domove i letnjikovce

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.