Valensija, prelepa prestonica umetnosti i nauke

Grad bogate istorije danas je poznat kao razvijeni kulurni, umetnčki i naučni centar.

Grad u koji je budućnost  već stigla

U starom koritu reke Turie nastao je veliki deo današnje moderne Valensije. Iako je teško opredeliti se da li je lepši stari deo grada, pun šarma i istorije, ili novi, moderan i futuristički, nekako je baš taj novi deo grada postao prvo obeležje grada. Grupa talentovanih lokalnih arhitekata je kreirala fascinantan sistem građevina veoma neobičnog izgleda koje su postale domovi  nauke i umetnosti. Jedna od interesantnijih zasigurno je „L'Hemisferic“, zgrada koja ima izgled džinovskog oka. Zbog svog izgleda i jednog od najmodernijih bioskopa Evrope omiljena je među turistima. Nedaleko odatle Muzej nauke Princa Filipa može se pohvaliti jednom od najinteresantnijih postavki za najmlađe posetioce.

U njihovom komšiluku smešten je „L'Oceanografic” , umanjena verzija morskog sveta sa nezaboravnim predstavama u kojima su delfini glavne vedete. Prelepa zgrada opera i pozorišta, zatim elipsoidna L'Agora koja važi za jednu od najmodernijih multifunkcionalnih arena u Španiji kao i mnoštvo skulptura najrazličitijih motiva razbacanih po čitavom naselju upotpunjuju sliku ovog futirističkog centra posvećenog ljudskom stvaralaštvu, nauci i umetnosti.

Katedrala i Sveti Gral

Jedna od najvećih turističkih atrakcija Valensije je “nepotvrđena glasina”. Sveti Gral, posuda iz koje je Isus Hrist ispio svoje poslednje kapi nalazi se u Valansiji, u  velelepnoj katedrali. Ovu činjenicu niko nije uspeo da dokaže ali ni da zasigurno ospori. Ono što se zna jeste da postoje mnoga druga mesta na svetu koja se hvale posedovanjem iste relikvije. Ipak, čak iako Sveti Gral u Valensiji nije pravi, katedrala u kojoj se nalazi je prelepa i vredi je posetiti. Posebno ćete uživati u panoramskom pogledu na grad sa kule “Miguelet”.

Festivali, trgovi, plaže, pijace i još mnogo toga

Osim nestvarnog, futurističkog parka i savršeno očuvane srednjevekovne katedrale Valensija posetiocima ima da ponudi još bezbroj zanimljivih sadržaja. Primera radi, Festival “Las Fellas” je jedan od najneobičnijih i najzanimljivijih koji ćete imati priliku da obiđete. Posvećen je Pravednom Josifu a centralni događaj je spaljivanje satiričnih likova na samom kraju festivala.

Najveći evropski park koje sa nalazi u unutrašnjiosti jednog grada jeste onaj koji je napravljen na mestu gde je reka Turia nekada proticala i za sobom ostavila prazno korito.

Prednost mediteranskog položaja grada jesu prelepe plaže koje Valensiju svrstavaju i u katagoriju fenomenalnih destinacija za Vaše letovanje. Tokom boravka obavezno prošetajte i do centralne gradske pijace, jedne od najbogatijih koje postoje. Ljubitelji sporta ne smeju propustit priliku da posete novi i moderni stadion FK Valeniije, velikana španskog i evropskog fudbala i prvenstveno stazu Formule 1 nedavno izgrađenu u gradu za koju kažu da je najlepša u čitavom kalendaru ovog prestižnog takmičenja. Dakle, od prebogate istorije, lgendarnih relikvija, preko savršenih mediteranskih plaža do dela koji izgleda kao da je ukraden iz budućnosti Valensija, treći po veličini grad u Španiji, turisti može da ponudi praktično sve…

Destinacije

Dugi karavani na lenjim kamilama koje jašu tuarezi u plavim odorama kroz nepregledan pesak koji počinje da se kovitla najčešća je asocijacija na pomen Sahare

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.