Upoznajte Pamukale, bele i nežne poput pamuka

Bazeni i terase Pamukale su čuda prirode koja  sa nalaze u Turskoj oko 20 km udaljene od grada Denzilija. Svojim jedinstvenim izgledom privlače pažnju od antičkih vremena do današnjih dana…

Legende i nauka o nastanku

U prevodu ime znači „tvrđava pamuka“ i prema legendi ovde su Titani raširili pamuk koji su pobrali da se osuši.

 

Pamukkale, Turska. #turska #putovanja #odmor #destiinacije

A photo posted by ZanimljivaGeografija.org (@zanimljivageografija) on

U stvarnosti ovo predstavlja ogromnu blistavu liticu koja vodi od vulkanskog platoa visokog 100 m, iz koga voda kulja u svim pravcima. Tople struje mlečne vode, pune kalcijum-karbonata i ostalih minerala, teku od platoa i niz liticu, stvarajući zaravni i prepune basene i sve na svom putu prekrivaju belim mineralnim naslagama. Tokom vekova litica se pretvorila u masivne, sjajne vodopade i velike zavese vode. Zvuk vode koja prska i pravi mehuriće se može svuda čuti. Posetiocima više nije dozvoljeno penjanje oko Pamukala, ali još uvek mogu da plivaju u jednom od bazena tople vode obližnjih hotela.

Pamukkale, Turska. #destiinacije #odmor #putovanja #turska

A photo posted by ZanimljivaGeografija.org (@zanimljivageografija) on

Od starih Grka i Rimljana do današnjih dana

Stari Grci i Rimljani verovali su da je voda lekovita i ovde su sagradili grad Hijerapolis, koji datira iz 190.godine pre nove ere. To je ogroman kompleks lukova, stubova, toplih kupatila, crkvi i fascinantnih grobalja. Pozorište je dobro očuvano i restaurirano, sa sedištima od kamena za 15.000 ljudi. Grad je pogodilo nekoliko zemljotresa i konačno je napušten tokom četrnaestog veka, ali njegove ruševine zaista vredi videti. Takođe, drevni Afrodizijas je udaljen tek sat i po vožnje od lokaliteta.

 Pamukale je samo jedan u nizu prelepih lokaliteta koji se nalaze na Uneskovoj listi prirodne i kulturne bađtine a nalaze se na teritoriji Turske.

Ključne reči: azija turska

Destinacije

Egzotično ostrvo puno mistike, religije, čudnih običaja, dobroćudnih žitelja i neverovatne prirode veoma brzo će vam prirasti srcu

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.