Tokajsko vinogorje, vinogradarski raj Mađarske

Prirode odlike kraja

U podnožju Kopaških planina smeštena je živopisna varoš Tokaj, središte istoimenog regiona, nadaleko čuvenog po grožđu i vinu. Sa severa je oivičen pobrđem Zeplen, plodonosnim brdovitim zemljištem vulkanskog porekla u čijem poreklu leži razlog njegove plodnosti. Sa juga granica je reka Tisa. Natprosečno tople jeseni u ovim krajevima neophodan su preduslov sazrevanju kvalitetnih sorti grožđa od kojih nastaju čuvena vina.

 

 

Tokajsko vinogorje, Madjarska #odmor #destinacija #putovanja #hungary #wine #winery #field

A post shared by ZanimljivaGeografija.com (@zanimljivageografija) on

 

Tokajska vina

Dok se u oblasti Egera proizvode razne sorte crnih vina (poput volujske krvi ili tokajca) što se više ide ka severoistočnoj granici Mađarske sorte belih vina preuzimaju primat. Među njima je najsuvlje vino Heršlevelu, dok je najpopularnije vino furmint koje je nezaobilazni deo trpeze svakog tokajskog domaćinstva. Popularno je i vino slično šeriju, poznato kao Samorodni, suvo i slatko vino nastalo od kombinacije više sorti grožđa. Tokajska desertna vina proslavila su se širom sveta. Još je čuveni Luj XIV, poznati ljubitelj vina, rekao za tokajac da je „vino kraljeva i kralj među vinima“.

Jedno od najkvalitenijih sorti vina jeste Asu, vino koje se pravi od pažljivo odabranih zrna grožđa koja prva sazrevaju u grozdu. Legenda kaže da je Asu stvorio sam sebe. Naime, daleke 1630. godine lokalni vinogradar je napustio svoje imanje bežeći od neprijatelja. Kada se vratio zatekao je sasušeno grožđe na lozi u kome se koncentrisao šećer, na taj način stvorivši ova slatka medna vina.

Gde god se okrenete sve se vrti oko grožđa i vina u tokajskom kraju. Svih 28 naselja, uključujući i najveće među njima Tokaj, koje broji tek oko 5.000 stanovnika, živi od svojih vinograda. Podrumi Rakoci Pince, vinarija Himesudvar i tokajski muzej lokaliteti su koje prosto morate obići. A ako želite da osetite pravu atmosferu kraja možda je najbolje da svratite na degustaciju u neku od malih, porodičnih radionica gde lokalni stanovnici sa ljubavlju prave vino na isti način kao njihovi preci vekovima unazad.

Ključne reči: evropa istorija

Destinacije

Dugi karavani na lenjim kamilama koje jašu tuarezi u plavim odorama kroz nepregledan pesak koji počinje da se kovitla najčešća je asocijacija na pomen Sahare

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.