Tanger, šarmantni turistički centar na Sredozemnoj obali Afrike

Kada ploveći po tirikizno plavom Sredozemnom moru stignete u Tanger, videćete prostranu, rustičnu, tek  nedavno razvijenu obalu čije obrise još više ističe planinski masiv Rif. Dok se iskrcavate, možda će vas okružiti čitav roj nametljivih trgovaca koji vas pozivaju da odsednete u ovom ili onom mestu. Ovo vas možda može razoružati , jer umeju da budu vrlo napadni, ali su bezopasni, pa im zato samo recite “ne, hvala” i prihvatite to kao deo šarma ove tradicionalne, međunarodne, raznolike, živopisne sredine.

Tanger, za svakog po nešto

Mnogi posetioci, od onih koji dolaze iz Španije na jedan dan do onih koji su u potrazi za suncem na predivnim plažama modernih odmarališta i onih koji žele da iskuse deo istorije, dolaze u Tanger zato što se do njega može lako stići. U Tangaru svako može pronaći nešto za sebe. Tanger je bio pod mnogobrojnim kulturnim uticajima tokom godina i nosi u sebi tragove Feničana, Rimljana, Portugalaca, Engleza i Francuza.

Osetite duh Maroka

Dok šetate prometnim ulicama, vrlo je velika mogućnost da se očešete rame o rame sa nekim od rifskih Berbera u tradicionalnim mendisima ( ogrtači tkani u svetlim bojama), iseljenika, turista, diplomata, princeza, pesnika i umetnika. Maroko je oduvek bio zemlja slobodnih duhova, a Tanger nije izuzetak.

Šetajte između trošnih zidina kazbe, izgubite se u brojnim uličicama medine, dok povetarac koji duva sa obale nanosi egzotične mirise cimeta i duvana. Zastanite u nekoj lokalnoj kafeteriji i uživajte u šolji tradicionalnog čaja od nane.

Kada želite da se odmorite od gužve, uputite se 4,8 km na severozapad do stenovite obale gde se Sredozemno more spaja sa atlantskim okeanom. Posetite Herkulove pećine, gde se talasi razbijaju o ulaz i ulivaju se u lagunu i pećine. Tu postoji mali kafić odakle možete da uživate u pogledu i jedete tradicionalni tadžin, dok posmatrate lokalne ribare kako izvlače svoje mreže posle napornog dana na moru. Sigurno ćete osetiti mir u duši dok udišete vazduh koji miriše na so, slušate talase koji se razbijaju o obalu i osećate sunce na licu.

Destinacije

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.