Tadž Mahal, svetsko arhitektonsko čudo

Mogulski vladar Šah Džahan naručio je izgradnju Tadž Mahala kao mauzolej u čast svoje žene, Ardžumand Bano, koja je preminula na porođaju njihovog četrnaestog deteta tačno na dan njihove osamnaeste godišnjice braka. Jedno od najlepših arhitektonskih dela na planeti, i zasigurno najlepši mauzolej koji postoji, nikao je nadomak Agre na obalama reke Jamune.

Tadz Mahal, Indija #odmor #destinacija #putovanja #india #worldwonder

A photo posted by ZanimljivaGeografija.org (@zanimljivageografija) on

Paradoks je da se za jedno od najupečatljivijih arhitektonskih dostignuća planete ne zna sa sigurnošću ko je bio glavni arhitekta na projektu. Veruje se da je to bio Ustad Ahmed Lahori, indijski arhitekta persijskog porekla. Po njegovim idejama, potpomognutim znanjem najboljih zanatlija, skulptora i kaligrafa it Persije, Otomanskog carstva i mnogih evropskih država nikao je Tadž Mahal kakav danas poznajemo.

Pet centralnih građevina čini kompleks Tadž Mahala. Tih pet integralnih delova su glavna kapija ili Darvaze, potom vrt tj. Bakiče, džamija - Masdžida, kuća za odmor – Makar Kana i mauzolej sa grobnicom tj. Rauze.

Mogulski stil gradnje zapravo objedinjuje elemente persijske, centralnoazijske i islamske arhitekture. Karakteriše ga crno-beli mermerni pod, šetiri minareta visoka po 40 metara i impozantna centralna kupola. Zanimljiva optička iluzija natpisa na ulazu sastoji se u tome da se slova i razmak između njih povećavaju i na taj način pružaju iluziju da su sva slova iste veličine uprkos različitoj udaljenosti. Osim ove još mnoge optičke iluzije krase ovaj stil.

Korišćenje mnogobrojnih različitih ukrasnih kamenčića koji kreiraju prelepe slike unutar mauzoleja deo su tehnike poznate kao „pjetra dura“. Nivo kompleksnosti je zaista zavidan, na jednom ukrasnom elementu veličine 3 cm može se pronaći po više od 50 dragulja.

Zaključak je da zbog svoje kompleksnosti, jedinstvenog načina izrade i pre svega izuzetne lepote Tadž Mahal zaslužuje da bude na listi svetskih čuda. I na listi destinacija koje bez sumnje želimo obići...

Destinacije

Na Nilu, reci koja daje život Egiptu, leži Asuan. Grad bogat istorijom i tradicijom koji nudi fantastične uslove za razvoj modernog turizma...

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.