Ta magična Barselona

Prestonica španske pokrajine Katalonije sa pravom je uvrštena u nejlepše gradove sveta u svim mogućim izborima. Idealan položaj na obali Mediterana, blaga klima, čevena La Rambla kao jedno od najlepših evropskih šetališta, te bogato kultutno-istorijsko i arhitektonsko nasleđe samo su deo onoga što Barselonu čini neodoljivom i tako poželjnom među turistima.

Sagrada Familia, Barselona #odmor #destinacija #putovanja #spain #catalonia #barcelona #church #beautiful #arhitecture #city

A photo posted by ZanimljivaGeografija.org (@zanimljivageografija) on

Gaudijevo igralište

Kontrovertni i bezgranično kreativni arhitekta Antonio Gaudi ostavio je tragove svoje genijalnosti svuda po Barseloni. Počevši od stambenog bloka talasaste fasade i predivnih nijansi boja za koje mu je kao inspiracija poslužila sveta katalonska planina Monserat. Danas svet je zna kao Kuća Milo dok je meštani od milošte zovu Padrera. Obavezan je deo svake ture Barselonom. Park Guelj sa palatom, Kuća Batljo i  bolnica Svetog krsta samo su još neka od monumentalnih dela zaštićena od Uneskove komisije.

Ali delo koje je obeležilo život i stvaralaštvo Antonija Gaudija i koje je vremenom postalo njegova velika opsesija jeste Sagrada Familija. Najveće delo velikog arhitekte krase 4 tornja, svaki visok preko 100 m i ukrašen raznobojnom keramikom pri vrhu. Veliki kameni tremovi izgledaju kao da se tope na vrelom mediteranskom Suncu, odajuću utisak da su građeni od voska. Gaudi je 16 godina živeo na gradilištu Svete Porodice, kako bi glasio prevod imena crkve, i time najbolje pokazao koliko je želeo da podari ovo delo svojoj Barseloni. Inače, Sagrada Familija se neprekidno gradi od 1884. godine i pretpostavka je da se sa njenom gradnjom nikada i neće prestati jer je to deo slike koja o ovom objektu kruži svetom i čini ga još popularnijim.

Šta prvo obići

Barsa turistima nudi toliko toga. Tokom boravka prosto morate pronaći vremena da prošetate par puta najpularnijim šetalištem La Ramblom. Stara popločana ulica sa obe strane načičkama izuzetno nadarenim uličnim umetnicima odiše nostalgijom i toplinom. Ništa slabiji utisak na vas neće ostaviti ni šetnja Gotskom četvrti grada. Brdo Monžuik iznad Barselone pružiće vam savršen pogled na panoramu grada a ljubitelji sporta mogu na njemu obići i olimpijski stadion. A kod pominjanja sporta i stadiona neizostavno je izgovoriti par reči o ponosu Katalonije, Fudbalskom klubu Barselona. Poseta njihovom stadionu, jednom  od najlepših i najvećih u Evropi, kao i muzeju kluba pun je pogodak. Za klubitelje kulture vrhunac posete gradu biće obilazak Pikasovog muzeja sa njegovim brojnim i originalnim delima. U mnoštvu drugih muzeja izdvaja se  i Fondacija Huana Miroa. Očaravajuća je i Palata katalonske muzike.  Ljubitelji prirode ne smeju zaobići vodeni svet velikog Akvarijuma.

Za avanturiste i one željne da upoznaju što više novih stvari Barsa još nudi nezaboravni svetleći šou gradske fontane ali i izlete do muzeja Salvadora Dalija ili šarmantnih letovališta poput gradića Ljoret de Mar i Tosa de Mar. Za kraj boravka popnite se na Kolumbov spomenik i pogledajte zalazak Sunca nad Mediteranom. Nema nikakve sumnje da ćete poželeti da se opet vratite u Kataloniju i Barselonu, tim pre zbog katalonskog stanovništva koji će vas od prvog dana dočekati i primiti kao dugogodišnje prijatelje.

Destinacije

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.