San Francisko, svet u malom

Ako ste ikada pomislili za neki grad ili mesto da je previše malo morate upoznati San Francisko pa ponovo razmisliti o tome. Jedan od najposećenijih i najlepših gradova sveta zauzima površinu od svega 18 km2 i u ovim granicama ćete pronaći gotovo sve što poželite.

Golden Gejt, simbol San Franciska / Golden Gate bridge, USA #destinacija #putovanja #odmor #travel #leisure #usa #bridge #mist #river #landscape #beautiful #twilight #tourism #city

A post shared by ZanimljivaGeografija.org (@zanimljivageografija) on

Raj za turiste i fotografe

Pregršt kulturno-istorijskih znamenitosti na malom prostoru raj je za posetioce San Franciska. Gotovo da nema mesta  u gradu koje nije vredno obilaska i fotografisanja. Tik uz italijansku četvrt grada smešteno je poznato Ribarsko pristanište.  Mnoštvo morskih pasa koji se mirno izležavaju dele dom sa famoznim dangeneškim rakovima od kojih se prave neke od najlepših čorbi od morskih plodova. Sa tog istog mesta trajakti voze do Alkatraza, jednog od najozloglašenijih i najpoznatijih svetskih zatvora, ali i do ostrva Ejndžel, prelepog nacionalnog parka smeštenog u zalivu San Francisko.

Divno šetalište Embarkadero sa plažama i obnovljenom zgradom Feri, pijace organske hrane, homoseksualna četvrt Kastro, centar digitalne umetnosti Leterman, Hajd-Ešberi poznata kao četvrt hipika koja deluje kao da je u njoj vreme zastalo pre nekoliko decenija, strma ulica Filmor poznata po raskošnim vilama bogatih stanovnika samo su još neke od stvari koje se moraju videti u San Francisku. Za one koji žele da vide što više predlaže se vožnja „putem od 49 milja“ čija trasa je osmišljena tako da prolazi pored svih većih znamenitosti grada. Nešto slično nude i nostalgična stara tramvajska vozila.

Golden Gejt

A najveća od svih znamenitosti grada i jedan od turističkih simbola SAD-a jeste crveni most Golden Gejt. Most i istoimeni park plene svojom lepotom, pogotovo tokom maglovitih jutara. A baš taj prizor postao je jedan od najfotografisanijih motiva u svetu turizma.  Osim mosta u parku se nalazi nekoliko jezera, muzej Jang, botanička bašta, polje bizona i bezbroj savršenih mesta za piknik.

Jedan (mali) grad, San Francisko, nudi sve, od savršenih mesta za razgledanje i fotografisanje, preko mnoštva kulturno-istorijskih spomenika, najraznovrsnijih svetskih jela,  preko parkova, plaža i Golden Gejta... Pravi turistički raj.

Destinacije

Možda ne mogu da bljuju vatru ali komodo zmajevi su jedinstvene i divne životije. Najveći gušter na svetu gospodari tropskim ostrvima koja pripada Indoneziji...

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.