Rio de Ženeiro, grad sambe, karnevala i prelepog prirodnog ambijenta

U Brazilu, na južnoj obali Atlantskog okeana nalazi se Rio, jedan od najlepših i najvećih gradova sveta. On je ujedno i  jedan od najdinamičnijih gradova čiji užurbani duh morate osetiti.  U tome će vam pomoći uvek prijateljski raspoloženi i tradicionalno liberalni stanovnici grada, popularne karioke.

Prestonica zabave, plesa, igre…

Jedna stvar je sigurna u ovom gradu – zabavićete se. U Rio de Ženeiru sve je posvećeno sambi, tradicionalnom plesu. U ritmu sambe se pleše, zabavlja i živi. Karneval koji se svake godine organizuje u gradu ponajviše ga je proslavio u svetu. Oko dve nedelje čitav grad je preplavljen ljudima ukrašenim perjem, perlama i maskama koji su oskudno odeveni i neprestano igraju sambu. Na svakom koraku ćete naići na grupe plesača koje paradiraju bučno se veseleći uz ritmove egzotične muzike. Karneval u Riju najčuveniji je svetski karneval i dogođaj koji, ako imate sreće da doživite, nikada nećete zaboraviti.

Jedan od razloga zašto je u Riu uvek tako dobar provod jesu i neverovatne gradske plaže. Nebrojane manje i veće plaže pružaju savršene uslove za  apsolutno uživanje. Najpoznatija, i po mnogima najlepše plaža koja postoji, Kopakabana pruža se lučno uz Atlantik ovde u Rio de Ženeiru. Posle svega toga i ne čudi što za Rio kažu da to „grešno lep grad“.

Prelep prirodni ambijent i znamenitosti Ria

Prelepe zelene i šumovite planine sa jedne, stenovita klisura između i duboko plavo more sa razbacanim bajkovitim ostrvcima sa druge strane ono su što je priroda poklonila ovom gradu.

Jedan od najposećenijih lokaliteta u gradu jeste brdo Korkovadi koje se nadvija nad gradom. Na njegovom vrhu nalazi se čuvena statua Hrista Iskupitelja koja zajedno sa postoljem dostiže visinu od preko 35 m. Do nje se stiže gondolom ili krivudavim stepenicama i sa ovog mesta se pruža apsolutno očaravajući pogled.

Rio de Zeneiro, Brazil #odmor #destinacije #putovanja #rio #brasil #copacabana

A photo posted by ZanimljivaGeografija.org (@zanimljivageografija) on

A na ulazu u zaliv Gvanabera nad Riom budno motri Glava Šećera. Sa skoro 400 m visokog vrha ovog granitnog brda može se videti ceo grad, prelepe plaže i Atlantski okean. Brazilci tvrde da su najlepši zalasci sunca na čitavoj našoj planeti upravo na ovom mestu!

Manastir Svetog Benedikta iz 1663. godine, Pako Imperijal I Akvadukt Lapa iz 18. veka, uz tradicionalnu i prepoznatljivu umetnost i arhitekturu grada sadržaji su koji će upotpuniti vaše vreme u Riu..  

Destinacije

Posetite zaboravljeni turistički biser severne Nemačke. Mali grad sa jednom od najlepših svetskih katedrala i najkvalitetnijim marcipanom koji postoji

Egzotično ostrvo puno mistike, religije, čudnih običaja, dobroćudnih žitelja i neverovatne prirode veoma brzo će vam prirasti srcu

Jedan od najlepših gradova Sredozemlja širi se oko prelepog srednjevekovnog centra, a genijalne kreacije čuvenog Gaudija dodatno ulepšavaju njegov ambijent

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.