Prag, veličanstveni grad-muzej

Možda je položaj grada odredio burnu i prebogatu istoriju Praga. Smešten sa obe strane Vltave na sedam živopisnih brežuljaka Prag se nalazi otprilike na pola puta između Berlina i Beča, dva centra dve moćne države.

Najznačajnije znamenitosti Praga

Kako u gradu kakav je Prag uopšte izdvojiti znamenitosti koje su “vrednije” od drugih!? Još u vreme Karla IV, čuvenog Nemačkog kralja krunisanog u Rimu, u Pragu se grade prelepe i prepoznatljive gotske palate, katedrale i crkve. Fenomenalni zamak Prag izgrađen je još u 9. veku i dan danas ponosno čuva zapadne kapije grada. U okviru zamka kriju se najlepše crkve i muzeji češke prestonice. Kroz ratove i mir, uspone i padove, zamak je predstavljao stožer oko kog se odvija život grada te mesto na kome je sedište moći kako Praga tako i čitave države. Tek nešto izvan zamka smeštena je palata Sternberski sa fenomenalnom Nacionalnom galerijom. Nedaleko odatle pružaju se Kraljevski vrtovi i katedrala svetog Vitusa, zanosna gotska građevina iz 14-og veka. Neposredno ispod zidina zamka leži Mala Strana, simpatična mala četvrt sa prelepim građevinama među kojima se izdvaja Sveti Nikola. Velika je sreća za lokalno stanovništvo i sve ljubitelje istorije i arhitekture što je Prag ostao neoštećen tokom ratova u poslednjem veku, prvenstveno tokom Drugog svetskog rata.

Karlov most

Ako ne prepešačite Karlovim mostom kao da niste ni bili u Pragu. Neverovatan pešački most izdrađen još 1357. godine pruža idealan pogled a na oba kraja mosta sagrađene su živopisne kule. Karlov most je jedan od najpoznatijih turističkih lokaliteta evropskog kontinenta i prva asocijacija na grad Prag.

Osim već pomenutih obavezno morate obići i ove atrakcije Praga; Stari grad sa jedinstvenim spletom ambijentalnih prolaza i kaldrmisanih uličica, kameni trg okružen sa osam kula u samom centru grada, staru gradsku većnicu, zamak Višehrad, astronomski sat, Novi grad, Zid Džona Lenona, Jozefove sinagoge… Od znamenitosti novijeg datuma turisti vole da posete “Plešuću kuću”, zgradu Nacionalnog osiguravajućeg društva krajnje neobičnog izgleda. Avanturisti i ljubitelji naučne fantastike mogu u zabačenim uličicama Praga da potraže mračne radionice legendarnih alhemičara a posle iscrpljujućih šetnji utisci se tradicionalno sabiraju uz kriglu svetski poznatih i priznatih čeških piva

Ključne reči: evropa grad stari grad istorija

Destinacije

Nekada prebogati grad-država danas je jedan od najlepših gradova sveta ukrašen na svakom koraku raskošnim gotičkim i renesansnim spomenicima

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.