Pompeja, grad zamrznut u prošlosti

Na jugozapadu Italije, u napuljskom zalivu (oblast Kampanija) leži usnuli gradić Pompeja. Pre 2 milenijuma ovaj mali grad bio je veoma živo mesto u kome su bogati Rimljani imali velelepne vile u kojima su uživali u izobilju i blagostanju. Mnoštvo robova davalo je svoj maksimum ne bi li im ugodili. Sa jedne strane se nalazi more a sa druge moćni Vezuv bdi nad Pompejom. A onada su bogovi (ili priroda) odlučili da na najsuroviji mogući način prekinu ovu idilu. Godine 79. posle rođenja Hrista  snažna erupcija Vezuva zamrzla je grad i ostavila ga u jednom trenutku vremena, poput akopaliptičnog scenarija nekog naučnofantastičnog hita. Erupcija Vezuva trajala je neprekidno 2 dana a onda je jak vetar obrušio na grad oblak vrelog pepela koji je u trenurku usmrtio sve u gradu prekrivši ga slojem gareži koji je konzervirao sve u zatečenom stanju.

Danas, skoro 2000 godina kasnije, Pompeja je jedinstveni grad-muzej. Možete se mirno prošetati ulicama i videti kuće, pozorište, gladijatorske škole, pijace i forume, tezge trgovaca… Ono što ostavlja najjači utisak jesu figure okamenjenih ljudi. Običnih, živih ljudi, zatečenih u deliću sekunde kako žive svoj svakodnevni život. Pronaćićete  ih u različitim životnim situacijama, od onih koji rukama pokušavaju da zaštite sebe i svoje najmilije od užasne smrti do onih zatetečenih u činu vođenja ljubavi. U kući Veti, koja je tada bila dom dvojici bogatih trgovaca, neverovatno su očuvani svi detalji uključujući obrise cveća koje je krasilo dvorište ali i fresaka na zidovima.

Gradić više nikada nije povratio svoj stari sjaj ali je postao veoma interesantna destinacija znatiželjnim turistima. A erupcija vulkana Vezuv koja je za sobom ostavila ovaj morbidni muzej na otvorenom i dan danas važi za jednu od najčuvenijih u istoriji. Blizina Napulja, Sorenta i Vezuva otvoraju veliku turističku budućnost usnuloj Pompeji…A ako budete imali sreće da je posetite imamo samo jedan savet za vas: Čuvajte se Vezuva!

Destinacije

Od antičkog sela, kroz buran srednji vek preko najvažnijeg kolonijalnog centra planete do današnje moderne metropole London je prevalio dug put pun uspomena

Najveći grad plodnog Banata i svedok burnih istorijskih događaja, Temišvar je zbog bogatog arhitektonskog nasleđa poneo naziv „Mali Beč“

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.