Plava Laguna, banja na islandski način

Jedna od zemalja sa najlepšom i najočuvanijom prirodom na našoj planeti zasigurno je Island. Izolovano ostrvo stvoreno od vatre i leda ukrašeno je bezbrojnim vulkanima, gejzirima i lednicima između kojih se pružaju netaknuta prostranstva divlje prirode. Teško je pobrojati sve lepote ostrva ili izdvojiti one najlepše među njima. Činjenica da oko 80% stranih turista koji posete island obiđu „Plavu lagunu“ nam ipak govori da je ovaj lokalitet nešto posebno.

Geotermalna banja

Geotermalna banja „Plava laguna“ nalzi se na poluostrvu Rejkjavik nedaleko od Grindavika na jugozapadu zemlje. Nastala je takoreći slučajno uzajamnim delovanjem čoveka i prireda pre oko 35 godina. U pokušaju da izgrade geotermalne elektrane stvoren je veliki basen vruće vode čiji benefiti na ljudsko zdravlje utiču da ona ubrzo postane banja. Voda bogata silicijumom i sumporom blagotvorno deluje na mnoge procese u organizmu. Neverovatna mlečno-plava boja vode osim lečilišnih poseduje i izvanredni estetski efekat pa je fotografija u njoj dok se oko vas diže oblak vodene pare na sastavu vruće banjske vode i hladnog vazduha postala simbol turističkih poseta Islandu i omijena uspomena svetskih putnnika.

Preduzimljivi Islanđani uvideli su potencijale ovog lokaliteta pa su ga stavili pod zaštitu države. Sa druge strane izgrađeni su smeštajni kapaciteti različitih kategorija i formirana veoma široka ponuda lečilišnih i ugostiteljskih usluga. Restoran „Lava“ izgrađen na rubu lagune nudi vam neverovatne lokalne specijalitete dok enterijer nekih hotela podseća da se nalazite skoro pa u grotlu vulkana. Koktel „plava laguna“  obojen u iste nijanse kao topla voda u kojoj se kupate postao je zaštitni znak lokaliteta. Za one koji imaju malo više avanturističkog duha organizuju se, u pratnji specijalno obučenih vodiča, šetnje i planinarenja po vulkanskom reljefu okoline kome tamne vulkanske stene daju skoro pa sablasnu notu.

Evo kako izgleda Plava laguna, jedan od najposećenijih lokaliteta Islanda:

Destinacije

Ušuškan na ulazu u Finski zaliv i ukrašen nebrojenim ahitektonskim znamenitostima krije se Talin, jedan od najlepših gradova Severne Evrope

Egzotično ostrvo puno mistike, religije, čudnih običaja, dobroćudnih žitelja i neverovatne prirode veoma brzo će vam prirasti srcu

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.