Nojšvanštajn, najlepši zamak na svetu

Nojšvanštajn izgleda baš onako kako zamišljamo zamak iz bajke. Smešten je visoko u Bavarskim Alpima i okružen najlepšom nemačkom prirodom. Sa brda visine 92 m zamak gleda na malo jezero koje se tokom zime potpuno zamrzne stvarajući sliku poput onih iz najboljih Diznijevih filmova.

Istorija zamka

Izgrađen je u devetnaestom veku kao jedna od 3 kraljevske palate za Ludviga II Bavarskog nadaleko poznatog pod nadimkom „ludi kralj Ludvig“. Ime je dobio po vitezu iz čuvene Vagnerove opere „Loengrin“. Kralj Ludvig je lično odabrao lokaciju zamka. Kako je i sam kralj odrastao u ovim krajevima znao je za neverovatno priorodno okruženje ove lokacije i nju je odabrao za izgradnju svog dvorca iz bajke. Ako vam se zamak čini jako poznatim to je zato što je njegova lepota toliko inspirisala Volta Diznija da je njega iskoristio kao model za Pepeljugin zamak, inače Diznijev logo. Ludvig nije imao sreće da uživa u svom remek-delu jer je zakmak dovršen posle njegove smrti a za široku javnost otvoren tek 1886. godine. 

Umetnička vrednost zamka

Stilski zamak predstavlja izuzetan primer romantizma devetnaestog veka. U njegovoj izradi prepoznajete mešavinu srednjevekovnih detalja poput uskih spiralnih stepenica, visoke kule i tornjevi i naprednih građevinskih rešenja poput sistema grejanja i vodovodne instalacije. Bogata prestona dvorana izgrađena je po uzoru na Aja Sofiju. Dvospratna je i prepuna stubova napravljenih od imitacije porfira i lapisa lazulija. Velika opsednutost kralja Ludviga srednjevekovnim umetnicima uočljiva je u unutrašnjoj dekoraciji čitacog zamka. Tako su radna soba, pećina i staklenik  izrađeni po uzoru na „Tanhojzer“, druga radna soba i salon preslikani su iz „Loengrina“, „Pesma  Nibelunga„ inspirisala je trpezariju a „Nirnberški majstori pevači“ garderobu. Spavaća soba izgrađena u neogotskom stilu ukrašena je scenama iz „Tristona i Izolde“ dok je Dvorana pevača na četvrtom spratu posvećena „Persifali“.

Iako je Ludvigova opsesija srednjevekovnim stvaraocima nadilazila granice normalnog ponašanja zamak koji je on stvorio u jugozapadnoj  Bavarskoj, nedaleko od austrijske granice, pravo je remek-delo arhitekture i umetnosti. Zamak koji  predstavlja savršenu mešavinu tradicionalnog i modernog danas je jedna od najpopularnijih turističih destinacije u Nemačkoj. Ako ga posetite tokom zimskih meseci kada su padine Bavarskih Alpi prekrivene snežnim pokrivačem i ako samo malo pustite mašti na volju ubedićete sebe da ste se našli u nekom Diznijevom klasiku ili u nekoj drevnoj bajci...

Destinacije

Posetite zaboravljeni turistički biser severne Nemačke. Mali grad sa jednom od najlepših svetskih katedrala i najkvalitetnijim marcipanom koji postoji

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.