Nijagarini vodopadi, ogromna vodena zavesa očaravajuće lepote

Ovi prekrasni vodopadi locirani su na američko-kanadskoj granici, u prostoru Velikih severnoameričkih jezera. Vodopadi se nalaze na reci Nijagara koja  teče og jezera Iri ka Onratiju. Na jeziku lokalnog indijanskog stanovništva nosi naziv „Onguiaahra“ što bi u slobodnom prevodu značilo „zaglušujuća buka“. Drugi nadimak im je „glavni grad medenog meseca“.

Geološka evolucija vodopada

Otapanjem velikih glečera nastalo je čuvenih 5 Velikih jezera. Voda koja se od jezera Iri slivala ka Ontariju stvorija je reku, prešla preko strmine Nijagara i tako izazvala da se voda povuče u reku. Na taj način je pre 12.000 godina nastao fenomen poznat kao ušće Nijagare. Velika snaga vode odnosi zemljište brzinom od oko 30 cm godišnje. Nijagarini vodopadi se sastoje od katarakte Nijagare sa američke (njujorške strane) i Potkovice odnosno Kanadskih vodopada sa druge strane granice. Kanadski deo vodopada nosi 5 puta više vode od američkih , obrušavajući ih sa 54 m visine. Kada se ova velika količina vode sjuri niz vodopad brzinom od oko 60 km na čas nastaje efekat koji čini  vodopade tako prepoznatljivim. Svakog minuta niz vodopade se sjuri oko 168.000 kubnih metara vode.

Izazov za hrabre

Snaga vode koja se obrušava oduvek je inspirisala ljude da pokažu svoju hrabrost pod okriljem vodopada. Mitovi i legende koji kruže oko vodopada posebno su inspirativno delovali na ovakve pokušaje.

Najpoznatiji su primeri hodača na konopcu iz 19-og veka pod imenom Blondin. On je nebrojano puta prošetao konopcem preko vodopada. Svoju tačku je izvodio vezanih očiju, potom noseći svog menadžera na leđima a najveći utisak je ostavio njegov poduhvat kada je sa sobom preneo šporet spremajući omlet. Nažalost, mnogi slični pokušaji završavali su se tragično.

Ekstremno niske temperature mogu usloviti potpuno zamrzavanje vodopada. Ta pojava predstavlja neverovatni prizor za oko. Zabeležena je samo 2 puta; 1912. i 2014. godine.

„Gospa od magle“

 Mnogo bezbedniji način bliskog susreta sa vodopadima jeste njihov obilazak turističkim brodom pod nazivom „Gospa od magle“. Brod dolazi do samog podnožja Potkovice, približavajući se tako blizu da se pogled na njega gubi u magli dok srećni turisti izbliza mogu da osete moć jednog od najpoznatijih svetskih vodopada.

Uverte se i sami u snagu prirode na primeru Nijagarinih vodopada:

 

Destinacije

Na Nilu, reci koja daje život Egiptu, leži Asuan. Grad bogat istorijom i tradicijom koji nudi fantastične uslove za razvoj modernog turizma...

Svojim nesvakidašnjim lepotata privukao je jugoslovensku kraljevsku porodicu ali i Josipa Broza Tita koji su ovde izgradili svoje domove i letnjikovce

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.