Nacionalni rezervat Amboseli, najlepše od Afrike

Amboseli je jedan od najpopularnijih rezervata u Keniji.  Čuven je po svojoj populaciji od oko 650 slonova, kao i po velikim krdima gnua, zebra, impala.. A ako imate sreće srešćete i  ugrožee vrste poput crnih nosoroga i lukavih geparda. U pozadini rezervata dominira snegom prekriveni veličanstveni vrh Kilimandžaro, udaljen 40 km, koji se uzdiže iznad oblaka.

Prirodna lepota koja je inspirisala mnoge umetnike

Imenovan za Međunarodni rezervat biosfere i nacionalni park 1974.godine, Amboseli pokriva površinu od svega 393 km2 , ali uprkos svojoj maloj površini i krhkom ekosistemu, uspeva da prehrani veliki broj sisara. Više od 50 vrsta sisara i preko 400 vrsta ptica se može naći u ovim predelima.

Nacionalni park Amboseli, Kenija. #nacionalnipark #afrika #safari #kraljzivotinja #lav #kenia

A photo posted by ZanimljivaGeografija.org (@zanimljivageografija) on

Nije čudo što je Amboseli, sa svojim stenovitim pejzažem i romantičnom, misterioznom atmosferom koju stvara velelepna planina koja se izdiže iznad njega , inspirisao priče Ernesta Hemingveja ili Roberta Ruarka o lovu na divlje životinje . Vulkanski pepeo iz poslednje erupcije Kilimandžara od pre nekoliko stotina godina daje prašnjavi izgled mnogim oblastima, dok stalni priliv vode od snega koji se topi na planini teče u podzemne potoke stvarajući tako oštar kontrast sa zelenim površinama. Razni potoci, močvare i bare u parku predstavljaju raj za divlje životinje.

Nacionalni park Amboseli, Kenija. #kenia #slon #safari #nacionalnipark #afrika

A photo posted by ZanimljivaGeografija.org (@zanimljivageografija) on

 

Značaj za lokalne zajednice

Nacionalni rezervat Amboseli,  nekada poznat kao Nacionalni park Amboseli,  pod kontrolom je okružnog veća Olkejado, više nego pod Kenijskom Službom za divlje životinje, od septembra 2005. godine. Ta promena znači da prihod koji park donosi sada potpomaže lokalne zajednice Masaija.

Uživajte…..

 

Ključne reči: afrika nacionalni park

Destinacije

Dugi karavani na lenjim kamilama koje jašu tuarezi u plavim odorama kroz nepregledan pesak koji počinje da se kovitla najčešća je asocijacija na pomen Sahare

Na Nilu, reci koja daje život Egiptu, leži Asuan. Grad bogat istorijom i tradicijom koji nudi fantastične uslove za razvoj modernog turizma...

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.