Maču Pikču, planinski grad Inka

Usred bujne šumske vegetacije, pod velom niskih oblaka, krije se potpuno očuvani sveti grad Inka - Maču Pikču. Grad pronađen 1911. godine obuhvata mnoštvo stepenica, terasa, hramova, palata i fontana očuvanih u nepromenjenom obliku vekovima. Ovaj prelepi grad nam pruža potpuni uvid u svakodnevni život legendarnog plemena.

Grad Inka Macu Pikcu, Peru #odmor #destinacija #putovanja #oldtown #mountain #southamerica #perú

A photo posted by ZanimljivaGeografija.org (@zanimljivageografija) on

Mesto svetog hodočašća

Maču Pikču je samo jedan deo velike Svete doline u kojoj je živeo narod Inka. Njihove svete staze već vekovima vijugaju kroz egzotičnu i bujnu vegetaciju između veličanstvenih planina. I dan danas sveta Staza Inka izaziva strahopoštovanje onih koji se usude da je savladaju. Cilj putovanja je doći do vrha Huajna Pikču sa kojeg se pruža apsolutno neverovatan pogled. Sa ovog vrha ali i sa čuvene Pogrebne stene kao na dlanu ćete videti ruševine čuvenog Maču Pikču grada.

Sedište moćnog carstva

Maču Pikču je bio pažljivo projektovan grad. U njegovoj strukturi jasno su bile definisane poljoprivredne i urbane zone. Nekoliko zdanja odolelo je zubu vremena i danas su magnet radoznalim turistima. Hram sunca ili Toreon ukrašen uskim tornjevima i savršeno poravnatim prozorima centralni je objekat u gradu. Kraljevska grobnica i odaje kao i velelepne fontane i dan danas oduzimaju dah.

Osim ovog hrama turisti najviše hrle da posete glavno ceremonijalno područje u gradu poznato kao hram tri prozora. Sve plemenske ceremonije, od kojih su mnoge bile jako brutalne za današnja shvatanja, odigravale su se na ovom mestu. Nedaleko odatle na vrhu uskih stepenica nalazi se slavni kamen Intihuatane, astronomski i poljoprivredni kalendar. Mesečev hram prepun misterioznih pećina, drevni kamenolom kao i zloglasni Kondorov hram poznat po svom crnom kamenu još neka su od mesta koja ne smete zaobići. Ono što daje posebnu draž ovom lokalitetu jeste činjenica da možete hodati istim onim pločnikom, istim stepenicama i odajama kojima su pre mnogo vekova koračali pripadnici jedne od najrazvijenijih civilizacija koje je čovečanstvo ikada videlo. Iako je dolaskom kolonizatora moćna država Inka zauvek nestala, brojni spomenici i nalazišta ostaju nam kao živi spomenar njihovog života, rada i postojanja. Legendarni grad Maču Pikču svojom veličinom, lepotom i značajem prednjači i sa pravom je jedna od najposećenijih destinacija čitave Latinske Amerike. 

Destinacije

Ušuškan na ulazu u Finski zaliv i ukrašen nebrojenim ahitektonskim znamenitostima krije se Talin, jedan od najlepših gradova Severne Evrope

Možda ne mogu da bljuju vatru ali komodo zmajevi su jedinstvene i divne životije. Najveći gušter na svetu gospodari tropskim ostrvima koja pripada Indoneziji...

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.