Lisabon, grad nostalgije

Lisabon, glavni grad Portugala, udobno je smešten između sedam brda na severnoj strani ušća reke Težo. Jedna je od prometnijih i sigurno najlepših luka starog kontinenta.

Prebogata istorija grada

Grad Lisabon postoji najmanje 3.000 godina. Kroz taj dug period grad pamti bezbroj uspona i padova i još više vladara koji su upravljali njime. Mnogi od njih ostavili su neizbrisive tragove u vidu kulturno-istorijskog nasleđa koje danas mami sve brojnije turiste.

Tokom petnaestog i šesnaestog veka Portugal je bio velika i moćna carevina. Čuveni moreplovac Vasko de Gama otkrio je pomorski put do Indije 1498. godine. Trgovinom začinima i dragim kamenjem carevina je zgrnula ogroman profit. Lisabon kao centar moći te ogromne države posebno je uživao u povlasticama portugalskih pomorskih uspeha. Pronalazak zlata u Brazilu, još jednoj koloniji, produžio je moć i slavu carevine i kroz 17-i vek. U čitavoj Portugaliji a posebno u Lisabonu na svakom koraku se oseća žal i nostalgija ali i veliki ponos, prisećajući se tih vremena...Posle zemljotresa koji je teško oštetio grad 1755. Lisabon se, kako se čini,  nikada nije potpuno oporavio.

Kontrast koji privlači i mami lepotom

Može se reći da je Lisabon postigao idealan spoj i odnos starog, romantičnog i otmenog grada sa novim i modernim elemtima. Na malom prostoru ćete pronaći čuda savremene visokogradnje ali i legendarne građevine u stilu ar nuvo.

Lisabon, grad nostalgije #lisabon #nostalgia #odmor #destinacija #putovanja #portugal

A photo posted by ZanimljivaGeografija.org (@zanimljivageografija) on

Trg Prase do Komersio važi za najotmeniji u Evropi  sa prelepim građevinama i galerijama sa arkadama uz reku.  Gradom dominiraju prelepi mozaički pločnici i zgrade vedrih boja. Ako vas put nanese u ovaj divan grad ne smete propustiti da obiđete srednjevekovnu mavarsku oblast Aframa, u kojoj možete videti mnoštvo muzeja, manastira i parkova.  Ljubitelji romantiike nikako ne smeju da propuste da u zalazak sunca bace pogled na grad sa nekog od gradskih brda, a posebno je popularno Kastelo de Sao Žorže. Od arhitektonskih dostignuća nezaobilazni su fasada crkve Nosa Senjora de Konseisao Vela, manastir Žeronimos građen u portugalskoj verziji gotskog stila, tvrđava Belem, muzej Galusta Gulbankijana, manastir Sao Vinsent de Fora i crkva Sao Roke smeštene na istoimenoj tvrđavi sa koje se pruža fenomenalan panoramski pogled... Kažu da će duh prošlih vremena i nostalgija koja lebdi u vazduhu učiniti da poželite da se vratite u Lisabon svakog proleća.   

Ključne reči: evropa grad stari grad

Destinacije

Jedan od najlepših gradova Sredozemlja širi se oko prelepog srednjevekovnog centra, a genijalne kreacije čuvenog Gaudija dodatno ulepšavaju njegov ambijent

Od antičkog sela, kroz buran srednji vek preko najvažnijeg kolonijalnog centra planete do današnje moderne metropole London je prevalio dug put pun uspomena

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.