Lisabon, grad nostalgije

Lisabon, glavni grad Portugala, udobno je smešten između sedam brda na severnoj strani ušća reke Težo. Jedna je od prometnijih i sigurno najlepših luka starog kontinenta.

Prebogata istorija grada

Grad Lisabon postoji najmanje 3.000 godina. Kroz taj dug period grad pamti bezbroj uspona i padova i još više vladara koji su upravljali njime. Mnogi od njih ostavili su neizbrisive tragove u vidu kulturno-istorijskog nasleđa koje danas mami sve brojnije turiste.

Tokom petnaestog i šesnaestog veka Portugal je bio velika i moćna carevina. Čuveni moreplovac Vasko de Gama otkrio je pomorski put do Indije 1498. godine. Trgovinom začinima i dragim kamenjem carevina je zgrnula ogroman profit. Lisabon kao centar moći te ogromne države posebno je uživao u povlasticama portugalskih pomorskih uspeha. Pronalazak zlata u Brazilu, još jednoj koloniji, produžio je moć i slavu carevine i kroz 17-i vek. U čitavoj Portugaliji a posebno u Lisabonu na svakom koraku se oseća žal i nostalgija ali i veliki ponos, prisećajući se tih vremena...Posle zemljotresa koji je teško oštetio grad 1755. Lisabon se, kako se čini,  nikada nije potpuno oporavio.

Kontrast koji privlači i mami lepotom

Može se reći da je Lisabon postigao idealan spoj i odnos starog, romantičnog i otmenog grada sa novim i modernim elemtima. Na malom prostoru ćete pronaći čuda savremene visokogradnje ali i legendarne građevine u stilu ar nuvo.

Lisabon, grad nostalgije #lisabon #nostalgia #odmor #destinacija #putovanja #portugal

A photo posted by ZanimljivaGeografija.org (@zanimljivageografija) on

Trg Prase do Komersio važi za najotmeniji u Evropi  sa prelepim građevinama i galerijama sa arkadama uz reku.  Gradom dominiraju prelepi mozaički pločnici i zgrade vedrih boja. Ako vas put nanese u ovaj divan grad ne smete propustiti da obiđete srednjevekovnu mavarsku oblast Aframa, u kojoj možete videti mnoštvo muzeja, manastira i parkova.  Ljubitelji romantiike nikako ne smeju da propuste da u zalazak sunca bace pogled na grad sa nekog od gradskih brda, a posebno je popularno Kastelo de Sao Žorže. Od arhitektonskih dostignuća nezaobilazni su fasada crkve Nosa Senjora de Konseisao Vela, manastir Žeronimos građen u portugalskoj verziji gotskog stila, tvrđava Belem, muzej Galusta Gulbankijana, manastir Sao Vinsent de Fora i crkva Sao Roke smeštene na istoimenoj tvrđavi sa koje se pruža fenomenalan panoramski pogled... Kažu da će duh prošlih vremena i nostalgija koja lebdi u vazduhu učiniti da poželite da se vratite u Lisabon svakog proleća.   

Ključne reči: evropa grad stari grad

Destinacije

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.