Liberon, u srcu romantične Provanse

Priroda se zaigrala bojama u oblasti Liberon u Francuskoj. Crvenkaste i narandžaste boje krečnjačkih litica, zelene šume i karakteristična ljubičasta polja lavande čine ovaj deo Provanse jednim od najlepših predela Francuske i Evrope.

Između Alpa i Sredozemlja

Tačno između moćnih planinskih venaca Alpa i toplog Sredozemnog mora ugnjezdio se Liberon. Uticaji dve različite klime, planinske i morske sa velikim temperaturnim kolebanjima u kombinaciji sa znatnim razlikama u nadmorskoj visini kreirali su jedinstven pejzaš ovog kraja. Posebno se lepotom izdvaja kanjon reke Lurmarin koji preseca moćne krečnjačke planine i deli ih na Mali i Veliki Liberon. Duboke kotline, strme litice i male plodne kotline dom su mnogim retkim životinjskim vrstama. Najveći evropski gušteri, divlji veprovi i ugrožene vrste planinskih orlova zakonom su zaštićeni i autoritativno gospodare krševitim terenima. Na tim strmim liticama smeštena je i najveća evropska plantaža kedra, zasađenog 1.862. godine a donetog iz severne Afrike. Stabla gariga, hrasta, palme i kleke takođe opstaju na nepristupačnom terenu privlačeći planinare i botaničare iz čitave Evrope.

Posebno interesantan deo parka jesu litice Rusijona. Neverovatan spektar svih nijansi boja, od crvene do narandžaste, oker i žute posledica je prisustrva oksida gvožđa u stenama. Posmatrati sunčeve zrake kako plešu po njima podsetiće vas kako je priroda jednostavna a opet savršena.

Liberon kroz vekove

Osim prelepe i očuvane prirode Liberon je i poznata kulturna i istorijska destinacija. Obilzak tvrđave Bu, kuće i groba čuvenog Alberta Kamija i Vilaž de Borijea (muzej na otvorenom) sasvim sigurno će zadovoljiti vaše potrebe za kulturnim uzdizanjem tokom putovanja. Posebno je popularan stari kameni most Žilijen. Osim spomenika materijalne kulture upoznavanje tradicionalnih zemljoradničkih i stočarskih tradicija kraja nezaobilazni su deo obilaska. Posebno će vas impresionirati polja lavande, simbola Provanse. Vredni i požrtvovani uzgajivači ulažu svaki atom svoje energije da bi stvorili upečatljiva polja lavande čije fotografije kasnije krase naslovnice mnogobrojnih svetskih magazina i web portala. Posebno se dobro uklapaju u dvorišta srednjevekovnih zamaka koji će vas vratiti nekoliko vekova unazad i podsetiti vas na neka drugačija, romantičnija i lepša vremena.

Ako imate nekih nedoumica u vezi sa Liberonom samo se setite da Provansa važi za najlepši predeo Francuske a Liberon za najlepši deo Provanse. Sunce koje više od 300 dana godišnje obasjava njegove litice i pomaže da lavanda procveta i pusti svoje opojne mirise ozariće i vas ako se odlučite da posetite Liberon... 

Destinacije

Jedan od najlepših gradova Sredozemlja širi se oko prelepog srednjevekovnog centra, a genijalne kreacije čuvenog Gaudija dodatno ulepšavaju njegov ambijent

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.