Libek, prelep a zaboravljen

Glavni grad nekada moćne Hanzeatske lige Libek je u moderna vremena pomalo zaboravljen. Možda ta skrajnutost na margine (prebogate) turističke ponude Nemačke doprinosi osećaju da ste otkrili drevno i izgubljeno blago kada kročite na njegove ulice.

U turističkoj ponudi grada dominira gotička katedrala zahvaljućI kojoj je Libek dobio mesto na UNESCO listi svetske baštine. Stari deo grada okružen je rekom Trav i izgleda kao da je zaspao u nekom starom i lepšem vremenu. Srednjevekovni izgled starih zgrada i popločanih uskih ulica sačuvan je do danas. Od 4 kapije koje su nekada bile jedini ulaz u utvrđeni grad do današnjih dana su sačuvane dve ali su zato sačuvane sve crkve koje krase centar Libeka, njih ukupno 7. Najstarija je čuvena Katedrala izgrađena u 13-om i 14-om veku.

Jedna „slatka“ anegdota vezuje se za ovaj grad. Prilikom jedne opsade stanovništvu nije preostalo ništa osim badema i šećera pa su dovitljivi građani Libeka stvorili marcipan. Po ovoj poslastici Libek je i danas čuven u celoj Nemačkoj i šire a nekada manuelna proizvodnja marcipana prerasla je u modernu industriju.

Ljubiteljima nemačke književnosti Libek je poznat i kao rodno mesto Tomasa Mana, jednog od najvećih umetnika u nemačkoj istoriji. Njegova rodna kuća danas je svojevrsni muzej posvećen liku i delu velikog umetnika.

Ono što čini najveću ekonomsku snagu grada jeste činjenica da je on najveća nemačka luka na Baltičkom moru. Nekako je i logično da uvoz i trgovina budu glavne pokretačke snage Libeka. Kroz istoriju, sve od 12.do 19. veka gradom su vladali isključivo trgovci brinući prvenstveno o svojim interesima indirektno čineći grad  jedinstvenom trgovačkom mekom.

Ako ste se umorili od poseta najpopularnijim destinacijama ili prosto želite da obiđete nešto drugačije razmislite o Libeku. Lagana šetnja između srednjevekovnih kuća sagrađenih od crvene gline i prekrivenih jednoličnim zelenim krovovima, poseta velikoj Katedrali ali i ostaci od mnogobrojnih osvajača i vladara  grada (Danci, Nemci, Napoleonova vojska) nateraće vas da brzo zavolite grad. I nešto skorija istorija Libeka nije bila ništa manje turbulentna. Postao je prvi grad bombardovan od strane saveznika u Drugom svetskom ratu a u njegovoj neposrednoj blizini prolazila je granica dve Nemačke. Ožiljci tih prošlih burnih vremena vidljivi su na svakom koraku dajući Libeku jedinstveni karakter. Ono što posebno oduševljava turiste jeste činjenica da se toliko toga može posetiti u jednom relativno malom gradu. Sa tek nešto više od 200000 stanovnika Libek je lišen gužve i haosa svojstvenog modernim svetskim metroplolama a opet nije uskraćen ni za šta bitno potrebama modernog društva.

Destinacije

Ušuškan na ulazu u Finski zaliv i ukrašen nebrojenim ahitektonskim znamenitostima krije se Talin, jedan od najlepših gradova Severne Evrope

Egzotično ostrvo puno mistike, religije, čudnih običaja, dobroćudnih žitelja i neverovatne prirode veoma brzo će vam prirasti srcu

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.