Kapadokija, „turska Đavolja varoš“

Vulkanska aktivnost je pre nekoliko miliona godina u oblasti Kapadokije u Turskoj stvorila prelep i jedinstven pejzaž u čitavom svetu. Moćne vulkanske erupcije izbacile su velike količine tufa, meke vulkanske stene, koje su pod uticajem oštre kontinentalne klime erodirane sve do današnjih, krajnje neobičnih, oblika.

Kapadokija, Turska #odmor #destinacija #putovanja #turkey #tourism

A photo posted by ZanimljivaGeografija.org (@zanimljivageografija) on

Turska „ Đavolja varoš“

Neobične stenovite formacije u Kapadokiji neodoljivo podsećaju na zemljane stubove naše Đavolje varoši. Bezbroj prelepih stubova u obliku pečuraka, dimnjaka i kula presijavaju se u nijansama crvenih, zelenih i žutih boja i predstavljaju pravi prirodni ukras ovog područja. Najveći među stubovima dostižu i preko 40 m. visine i na njihovom vrhu se nalaze veliki kameni blokovi sačinjeni od bazalta koji sprečavaju dalje erodiranje mekših stena u podini stuba. Najzanimljiviji stubovi turistima nalaze se u dolinama Devrent i Čatalkaja a lokalno stanovništvo ih naziva „čarobnim dimnjacima“.

Goreme - legendarno naselje uklesano u kamenu

Iako je geološka jedinstvenost ovog dela Kapadokije sama po sebi dovoljno fascinantna kulturno-istorijsko nasleđe privlači najviše posetioca. Još pre 6.000 godina prvi ljudi su izdubili pećine u mekim stenama Kapadokije. Kasnije, u periodu ranog hrišćanstva, monasi željni astetskog života pronalaze sebi mir u pećinama. Ubrzo posle prvih kuća niču čitavi kompleksi manastira u stenama. Otprilike u 4. veku p.n.e. prostor doživljava svoj vrhunac zahvaljujući monasima koji su izdubili čitav podzemni grad. Pećine su bile raskošno ukrašene a i dan danas se mogu pronaći fantastični primerci vizantijske crkvene arhitekture.

Posle bezbroj uspona i padova, perioda ratova i mira, pećinsko naselje Goreme biva napušteno tek u dvadesetim godima dvadesetog veka. Nekoliko decenija kasnije prostor je proglašen nacionalnim parkom a danas ga naseljava oko 20.000 žitelja, mahom zemljoradnika i zanatlija. Način života je gotovo nepromenjen vekovima unazad. Grnčarstvo, tkanje tepiha i ćilima, kao i mnoge grane poljoprivrede osnovne su privredne delatnosti stanovništva. U poslednje vreme, ipak, najviše prihoda se dobija od sve masovnijeg turizma. A turisti koji imaju sreće da posete ove prelepe krajeve će imati priliku da uživaju u fenomenalnom sklopu retkih prirodnih fenomena i bogatog kulturno-istorijskog nasleđa, kao i u jedinstvenim gastronomskim specijalitetima ovog dela Turske. Ako vam i to nije dovoljan razlog možda će vas u Kapadokiju privući neka od 110 biljnih vrsta koje rastu samo ovde u svetu ili neka od divljih zveri poput vukova, lisica ili jazavaca koji slobodno tumaraju između neobičnih stenskih formacija...

Destinacije

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.