Java, ukras Indonezije

Jedan od najlepših panoramskih pogleda na našoj planeti pruža se sa svete induske planine, ugašenog vulkana Tenger na Javi

Panorama sa ostrva Java, Indonezija #odmor #destinacija #putovanja #indonesia #java #islands #panorama #nature #earth #volcano #sky

A photo posted by ZanimljivaGeografija.org (@zanimljivageografija) on

Savršene slike prirode

Burna tektonska istorija, ali i sadašnjost Jave kreirala je nestvarno lepe predele u visokoplaninskoj oblasti oko vulkanske kupe Tenger. Prestankom tektonske aktivnosti pomenutog vulkana i njegovim urušavanjem ostala je ogromna kaldera prečnika preko 10 km. Ali kako na Javi ništa ne miruje, tako je na zatalasanoj visoravni niklo pet novih vulkanskih kupa visine preko 2.000 m od kojih je doslovce nemoguće izabrati lepšu I živopisniju. Sa jedne od njih izdiže se vulkanska kupa Semeru, ujedno i najviša planina ostrva. Semeru nije samo najviša planina već i najaktivniji vulkan Jave. Gusti oblaci dima koji na svakih 8 minuta izbijaju iz utrobe Zemlje oduševiće vas ali i poslati upozorenje. Posle kratkog leta vedrim tropskim nebom raspršiće se i nestati zauvek ostavljajući prostor novom dimnom oblaku.

I dok moćni vulkanski vrhovi ponosito stoje kao da motre na ostvo i njegovu okolinu, ogoljeni i tmurni, donji delovi su obrasli bogatom i veoma raznovrsnom vegetacijom. Do visina od 2.400 metara pruža se pojas jelovih šuma  dok se iznad tog pojasa mogu pronaći borovnica i veoma redak cvet planinskog runolista. Ispod raste bujna tropska vegetacija a iznad su samo sumorne golete prekrivene vulkanskim pepelom koji povremeno pleše na vetru.

Sveta planina

Prelepi nacionalni park Bromo Tenger Semeru osim bajkovitog vulkanskog predela predstavlja i jedno od najvećih induskih svetilišta. Bromo predstavlja veliko svetilište još od vremena kada su se Indusi povukli u ovu oblast u doba kada je stanovništvo Indonezije počelo prihvatati islam. I dan danas svakog oktobra hiljade vernika krene u hodočašće sa željom da učestvuju u proslavi Jadžna-Kasada, čuvene svetkovine zahvalnosti. Glavna svečanost održava se u malom hramu podignut na sred velike neplodne visoravni.

Obilazak kratera

Posebno atraktivan deo putovanja ovom oblašću predstavlja poseta samom vulkanskom krateru Tenger. Posete su moguće samo uz specijalnu dozvolu uprave parka i u pratnji stručnjaka. Put je dug i naporan ali vredi svakog atoma potrošene snage. Posle dosta pešačenja i čak 140 strmih stepenka na samom vrhu osetićete snažan miris sumporovitih isparenja i blago otežano disanje. Ali posle par koraka nalazite se na ivici orvorenog kratera, na ivici provalije široke 800 m iz koje izbijaja gusta para. A sa ivice te provalije vaš pogled seže direktno u užareni krater, pravo u unutrašnjost planete. Jedinstvena prilika za takvo iskustvo.

A u povratku možete uživati u nestvarnom pogledu na panoramu Jave. U kratkom vremenskom intervalu i na kratkom rastojanju proćićete kroz prelepu zatalasanu savanu, preko malog mora peska koje podseća na pustinju, vulkanski predeo prekriven pepelom koji izgleda poput površine neke daleke planete, pa opet kroz bujnu tropsku vegetaciju…Još ako usput imate sreće da ugledate jelena, geparda, bodljikavo prase ili neku drugu životinju koja slobodno tumara ovom prelepom prirodom vaš boravak će biti totalno ispunjen. Za kraj ostavite pogled sa vrha Penandžakana u svitanje ili smiraj dana i uverite se zašto za Javu kažu da ima najlepši panoramski pogled na svetu.

Destinacije

Na Nilu, reci koja daje život Egiptu, leži Asuan. Grad bogat istorijom i tradicijom koji nudi fantastične uslove za razvoj modernog turizma...

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.