Ilja Grande, tropski raj Brazila

Većina nas bi za idealno putovanje odabrala udaljeno egzotično ostrvo sa savršenim plažama i netaknutom prirodom. Planinski greben sačinjen od 360 ostrva koja izranjaju iz čistog smaragdnog mora jugoistočno od Rio de Ženeira ispunjavaju sve navedene uslove. Ostrva su mahom sačinjena od tropskih šuma koje od morske vode dele netaknute plaže. O savršenosti prirode svedoči činjenica da su većina ostrva uključena u državni park Ilja Grande a dobar deo parka proglašen je rezervatom za biljke i životinje.

Od ozloglašenog zatvora do turističke oaze

Teško da ćete pronaći popularnu turističku atrakciju sa istorijom kakvu ima Ilja Grande. Danas omiljena ostrva nekada su bila ozloglašena zbog kaznene kolonije „Kandido Mendez“ koja je nekada bila smeštena na ostrvima. Najopasniji kriminalci i politički zarobljenici zatvarani su ovde. Mnogi od njih nikada nisu živi napustili prostor današnjeg parka a metode kojima su izlagani su blago rečeno bile  ilegalne. Po zatvaranju kaznene kolinije neverovatne prirodne lepote Ilja Grandea uslovile su da ostrva brzo postanu savršena oaza za odmor i opuštanje ali tragovi mračne prošlosti i dan danas se mogu pronaći širom arhipelaga.

Komadić tropskog raja

Već prilikom krstarenja kristalnim plavim lagunama oko ostrva jasno nam je da ostrva Ilja Grande predstavljaju idealan primer onoga što turisti očekuju od svog tropskog odmora. Plaža Vila do Abrao prilično je popularna i najčešći je motiv turističkih rezglednica. Kec u rukavu su druge, relativno nepoznate plaže. Npr. Lopez Mendez je idealna za one koji vole surfovanje i jedrenje, plaže Amraozinija i Grande das Palmas zavučene su i izolovane i do njih se dolazi šetnjom kriz uske staze usečene u savršenu prirodu ostrva dok su Lagoa Azul i Sako de Seu toliko nepristupačne da do njih možete stići jedino čamcem...

Ali nisu plaže jedino vredno posete na devičanskim  ostrvima Ilja Grande. Nezvanično glavni grad(ić) regije Abrao veoma je lepo i zanimljivo mesto. Živopisnim nijansama žute, narandžaste i plave boje okrečene su kuće, zgrade i crkve u naselju. Sa karakterističnom toplinom koju samo mala mesta imaju Abrao je omiljena destinacija turistima. Stare krčme, restorani, zanatske radnje i barovi nude kvalitetnu i jeftinu uslugu a od svakog od njih posle kraćeg pešačenja utabanim pešačkim stazicama za tili čas ste na nekoj od prelepih plaža. Nekolicina istorijskih spomenika poput starog akvadukta i lazareta Crna plaža obogaćuju turističku ponudu mesta. Kada na sve dodate raznovrsnu floru, koju presdtavljaju cvetovi živih boja i drveće mangrova, i faunu u kojoj dominiraju šarene ptice, majmuni i tropske zmije dobijate kompletan ugođaj izolovanog i nezagađenog tropskog raja.

Destinacije

Retko ko nije poželeo da bar jednom provede svoje letovanje u slikovitoj beloj kućici sa plavim krovom na zanosnom Santoriniju

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.