Hvar, najlepše ostrvo Jadrana

Odakle početi priču o lepotama Hvara? Možda od činjenice da je sa 320 sunčanih dana godišnje jedno od najosunčanijih ostrva u Sredozemlju. Možda je najbolje krenuti od istorijskih početaka i trenutka kada su Stari Grad Faros još u 4-om veku pre nove ere osnovali Sirakužani u severnom delu ostrva opčinjeni njegovom prirodom. Možda će vas u priče o neodoljivom Hvaru najbolje ubediti podatak da se često u raznim izborima najlepših svetskih ostrva Hvar  kotira među prvih 10, neretko i znatno više na lestvici.

Možda ipak romantična cvetna polja najbolje opisuju ostrvo i njegov pejzaš. Blaga klima i mnogo sunčanih sati u vreme cvetanja lavande kreiraju skoro nestvarnu sliku, sve izgleda kao da je prekriveno gustim ljubičastim ćilimima. Nežan miris lavande ostaje utisnut u sećanju svakog posetioca a sušeno cveće ili razni kozmetički preparati ručne izrade mogu se kupiti na svakom koraku od vrednih lokalnih stanovnika. Zbog blagodeti na zdravlje ljudi (prvenstveno kožu) ostrvo je i jedna od najposećenijih banja u Hrvatskoj. Ali nije lavanda jedina biljka koja uspeva na ostrvu. Majoram, ruzmarin, majčina dušica i mnoge sočne voćke karakteristične za ovo podneblje učinile su da jedan od nadimaka Hvara bude i Ostrvo bilja.

A šta tek reći o kulturno-istorijskom znamenju Hvara. Na severu ostrva, tu gde je pre 2 i po milenijuma sve i počelo, današnji posetioci mogu uživati u baroknim zdanjima crkve Sv. Stjepana i palati Bjankini koja je danas Pomorski muzej. Katedralu Svetog Stjepana ulepšavaju platna istinskih starih majstora poput Huana Bošetusa, Palma il Đovane ili Domenika Ubertija. Iznad grada se autoritativno izdižu odbrambene zidine kaštela Tvrdalj. Uz njega su smešteni dominikanski samostan iz prve polovine 15-og veka sa svojom impozantnom bibliotekom i kolekcijom slika. Jedno od najstarijih evropskih pozorišta koje datira iz 1612. godine nalazi se ovde. Ujedno predstavlja i najstariju pozorišnu instituciju čitavog Balkana.  

Grupica ostrva pod nazivom „Pakleni otoci“ proteže se ispred samog grada Hvara i prava je turistička atrakcija. Nekada pusta ostrva vremenom su obrasla aromatičnim biljem i danas su omiljeno izletište lokalcima ali i turistima. Najpoznatije i jedino naseljeno među njima je Sveti Klement na čijoj istočnoj strani leži marina i velika uvala poznata kao jedna od omiljenih destinacija jedriličarima iz celog sveta. Tvrđava Fortica, Franjevački samostan i verovatno najinteresantija građevina na Hvaru – Ribnjak Petra Hektorovića prosto moraju biti deo vašeg obilaska ostrva.

 

View this post on Instagram

Hvar, Hrvatska #hvar #hrvatska #croatia #island #ostrvo #beautiful #oldtown #sea #beach #odmor #putovanje #destinacija #trip #travel #oldbuilding #tourism

A post shared by ZanimljivaGeografija.com (@zanimljivageografija) on Jan 29, 2019 at 8:50am PST

 

Vredi na kraju pomenuti i ono što se podrazumeva, a to je savršena tirkizna i bistra voda Jadrana koja okružuje Hvar. Pogodna za kupališni turizam ali i sve vidove aktivnog odmora na vodi poslužiće kao sjajno osveženje posle šetnje po vrelim kamenim pločama prastarih građevina ili nepreglednim cvetnim poljima obasjanim sredozemnim suncem. Na kraju se postavlja pitanje da li je pretenciozno među nebrojanim svetskim ostrvima svrstati Hvar u nekolicinu najlepših!? Posle samo nekoliko dana provedih na ovom ostrvu složićete se da možda i nije...

Destinacije

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.