Francuska bašta tj. Dvorci u dolini Loare

Izraz Dolina Loare se odomaćio kao naziv područja od Orlana do Anžera. Dolina Loare geografski deli Francusku na seveni deo, sa blagom i vlažnom klimom i južni, sa suvom, toplom, mediteranskom. Širom sveta ovaj prelepi kraj je čuven po svojoj arhitekturi, istoriji i umetnosti. Ništa manje poznati nisu ni lokalni kulinarski specijaliteti i posebno vina. U slavnim vinogorjima ovog kraja nastaju neka od najkvalitetnijih vina kao što su: sanser, muskade, hinon ili buržej.

Prelepi dvorci, svedoci istorije

Prelepo plodno područje i olakšan transport rekom učinio je ovo područje veoma poželjnim za naseljavanje od strane bogatih lordova, članova kraljevske porodice i drugih imućnih pojedinaca. Za sobom oni su u amanet ostavili niz veličanstvenih dvoraca od kojih neki i dan danas blistaju punim sjajem. Prelepih dvoraca je toliko da Unesko nije mogao uzdvojiti jedan ili nekoliko njih za svoju listu Svetske kulturne baštine već je čitavo područje uvrstio na tu listu. Lepotu ovog područja dokazuje i nadimak koji dolina Loare nosi – “Francuska bašta”.

Najlepši među najlepšima

Ako bismo morali da izdvojimo neke od nestvarno lepih zamkova onda bi Šenonsko svakako bio među njijma. Dvorac je 1520. godine izgradio jedan bogati poreznik svojoj supruzi. Svako ko ga je makar na kratko obišao ostaje pod utiskom da je to jedan od najromantičnijih zamkova sveta. Možda objašnjenje leži u činjenici što su njegov dizajn uvek kroz istoriju nadgledale dame koje su u njemu živele, među njima i Dijan de Poatje i Katarina Mediči.

Još jedna palata iz bajke jeste Aze le Rido. Izgrađena je u ranom renesansnom stilu, sa belim zidovima unutar bašte na malom ostrvu na reci Indre. Zamak u Vijandriju nadaleko je popznat po svojoj “bašti ljubavi” i prelepom povrtnjaku. Najveća opatija Francuske – Fontervo, veličanstven je kompleks romanskih građevina poznat kao mesto gde su sahranjivani članovi čuvene vladajuće porodice Plantagenet. Ništa manje vredni ili lepi nisu lokaliteti kao što je Anženska tapiserija, Šato der Šambor, Šinon ili Bloa… Pogledajte galeriju nekih od najlepših dvoraca Loare….

Dolina Loare je idealna destinacija za hedoniste. Lokalni specijaliteti, vina iz prestižnih vinarija i nestvarno lepi zamkovi pružaju garantovano uživanje. Preporučuje se poseta u prolećnim ili jesenjim mesecima kada lepopte ovog kraju najviše dolaze do izražaja.  

Ključne reči: evropa reka francuska

Destinacije

Jedan od najlepših gradova Sredozemlja širi se oko prelepog srednjevekovnog centra, a genijalne kreacije čuvenog Gaudija dodatno ulepšavaju njegov ambijent

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.