Firenca, duša Italije

Na severu Italije u romantičnoj i zanosnoj Toskani ušuškana je Firenca, grad koji je sa pravom poneo nadimak „duša Italije“. Omiljen je među posetiocima iz čitavog sveta ponajviše zato što je dobar deo grada sačuvao izgled iz srednjeg veka. A u to, zlatno vreme Firence, grad je bio nezavisna i prebogata državica, stecište umetničke i kulturne elite svog vremena. Arhitektonske znamenitosti grada mogu da se podele u one koje predstavljaju vrhunac gotike srednjeg veka u Evropi i one koje pripadaju stilu renesanse.

Gotički spomenici

Veliki broj galerija, riznica i privatnih građevina podseća na istorijsku značaj i moć koji je Firenca imala tokom srednjeg veka. Katedrala Duomo posvećana Santa Mariji del Fiore remek-delo je gotike i srce Firence. Posebno se ističe njena kupola, nazvana Bruneleskijeva, prepuna fresaka najvećih italijanskih umetnika. Nedaleko od nje nalazi se krstionica koja je nastala od starog rimskog hrama....

Uticaji renesanse

Najveću slavu i moć Firenca je doživela za vreme vladavine čuvene porodice Mediči. Osim vladarskih sposobnosti bili su veliki pokrovitelji umetnosi te su pod njihovim pokroviteljstvom stvarali najuticajniji umetnici tog vremena. Galerija Ufici i Palata Piti izgrađene su da bi porodica Mediči u njih smestila svoje umetničke zbirke. Treća najčuvenija galerija Akademija i dan danas u svojoj riznici čuva jedno od najpoznatijih umetničkih dela sveta Mikelađelovog Davida. Njegova kopija krasi ulaz u galeriju Ufici.

Kao mesto rođenja renesanse Firenca nam je svima u amanat ostavila izuzetne arhitentonske spomenike poput Bruneleskijeve Bolnice nedužnih, bibiolteke Lorencijana, kapele Paci u okviru crkve Svetog krsta i nebrojene druge. Stari most ili Ponte Vecchio jedini je sačuvan u originalu i lokalitet je koji ne smete zaobići.

Iako je kulturno-istorijsko nasleđe Firence nemerjivo to nije jedino što grad pruža. Šetnja pored ili krstarenje samom rekom Arno pružiće van drugu perspektivu za posmatranja grada. Ljubiteljima prirode preporučuje se izlet do parka Boboli i poseta ruralnim delovima magične Toskane uz zaustavljanje u nekoj od lokalnih vinarija. Samo par dana provedenh u Firenci i Toskani biće dovoljni da zauvek zavolite ove krajeve i poželite da se brzo vratite...

Destinacije

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.