Drvena crkva stara skoro 1000 godina

U vreme kada smo opsednuti čudima i dostignućima moderne arhitekture čiju osnovu čine veštački materijali kreirani naprednom tehnikom i tehnologijom pravo je osveženje obići jedno potpuno drugačije čudo arhitekture. U pitanju je stara drvena crkva u stilu Urnes napravljena  od drveta pre skoro 900 godina dok su neki njeni sastavni delovi još stariji.

U norveškoj grofoviji Sogn, nedaleko od Bergena smeštena je najstarija drvena crkva na planeti, sagrađena oko 1130. godine. Predstavlja spoj vikinških animalnih motiva i prepoznatljive hrišćanske konstrukcije. Crkva je nastala na mestu gde su pre nje izgrađene 2 jednostavnije drvene građevine iste namene a ispod poda crkve i u neposrednoj blizini otkriveni su hrišćanski grobovi, važan antropološki dokaz o vremenu kada su Vikinzi prelazili u hrišćansku religiju. Iako je opstanak drvene građevine kroz ovako dug vremenski period sam po sebi impozantan još je impozantniji podatak da neki njeni delovi, poput drvenog ulaza ili zabata crkve, koji datiraju bar jedan vek dalje u prošlost.

Slika četvoronožne životinje (pretpostavlja se lava) u borbi sa zmijom izrezbarena na vratima crkve klasičan je primer preplitanja vikinške tradicije i hrišćanske simbolike. Jedno je sigurno, predstavlja borbu dobra i zla, verovatno  Hrista i Satane. Ovakav stil ukrašavanja Vikinzi su raširili po velikom delu Evrope do kog su doputovali tokom svojih istraživačkih (ujedno i pljačkaških) ekspedicija. Veruje se da je ovaj vid vikinške umetnosti znatno uticao i na razvoj romanske skulpture.

Vredi napomenutu da nije čitava crkva sačuvana u originalu. Primera radi, krov je zamenjen tokom sedamnaestog veka i umesto otvorenog krova nalik na prevrnuti čamac postavljen je novi, tradicionalniji. Ako želite posetiti ovaj važam verski i arhitektonski spomenik imajte na umu da su posete ograničene i mogu se ostvariti isključivo od juna do avgusta. U blizini možete „usput“ obići Oslo, Narodni muzej, grad Bergan i neki od mnogobrojnig fjordova.

Destinacije

Božanstveni Novi Zeland leži na užarenom Vatrenom pojasu Pacifika. Svu lepotu Zemljine vrele unutrašnjosti možemo videti u oblasti Rotorua na Severnom ostrvu...

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.