Dolina kraljeva, mesto gde počivaju faraoni

Mistična i nadaleko čuvena Tutenkamonova grobnica samo je jedna od ukupno 62 koliko ih je za sada otkriveno u blizini grada Luksora u Egiptu. Poslednja  koja je izgrađena pripadala je faraonu Ramzesu XI. Ostale su takođe pripadale ili faraonima ili drugim istaknutim i bogatim članovima staroegipatskog društva.

Dolina kraljeva, Luksor, Egipat #odmor #destinacije #putovanja #egypt #faraone

A photo posted by ZanimljivaGeografija.org (@zanimljivageografija) on

Najpoznatije svetske grobnice

Već vekovima unazad grobnice farona pokušavaju da pronađu svi, od arheologa, istoričara do kradljivaca koji žele da u njima pronađu bar deo velikog bogatstva sa kojim su faraoni bili tradicionalno sahranjivani. Čuvene grobnice u Dolini kraljeva građene su tako da se u njima mumije faraona mogu čuvati večno. Sve su izgrađene pod zemljom sa samo jednim ulazom i izgledom koji podseća i simbolizuje na podzemni svet. Po pravilu svaka od njih poseduje silazni hodnik koji vodi do predvorja iz koga se može ući u prostoriju u kojoj se čuva telo faraona.

U pogrebnoj odaji zidovi su u potpunosti prekriveni slikama koje i posle nekoliko vekova mame uzdahe svojom lepotom. One imaju dvojaku funkciju, da ulepšaju samu prostoriju ali i da služe kao vodič u zagrobni život faraona. Basnoslovne količine dragog kamenja i ostalih skupocenih predmeta su zakopavane u grobnicama kao vid darova bogovima. Mnogi faraoni su još za svog života gradili impozantne grobnice sa željom da svima pokažu svoju moć i bogatstvo i sa nadom da će im to omogućiti što veće privilegije u zagrobnom životu.

U Dolini kraljeva najvećim otkrićem se smatra pronalazak Tutankamonove grobnice 1922. godine. Razlog tome leži u činjenici da je to prva grobnica koja je otkrivena u netaknutom stanju, odnosno prva koja nije opljačkana pre nego što su je naučnici pronašli. Ako budete imali sreće da se nađete u blizini Doline kraljeva nikako nemojte propustiti priliku da je obiđete. One nam omogućuju uvid u daleku prošlost jedne moćne i mnogo drugačije civilizacije u odnosu na one na koje smo mi navikli.

Ključne reči: afrika stari grad dolina

Destinacije

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.