Dolina kraljeva, mesto gde počivaju faraoni

Mistična i nadaleko čuvena Tutenkamonova grobnica samo je jedna od ukupno 62 koliko ih je za sada otkriveno u blizini grada Luksora u Egiptu. Poslednja  koja je izgrađena pripadala je faraonu Ramzesu XI. Ostale su takođe pripadale ili faraonima ili drugim istaknutim i bogatim članovima staroegipatskog društva.

Dolina kraljeva, Luksor, Egipat #odmor #destinacije #putovanja #egypt #faraone

A photo posted by ZanimljivaGeografija.org (@zanimljivageografija) on

Najpoznatije svetske grobnice

Već vekovima unazad grobnice farona pokušavaju da pronađu svi, od arheologa, istoričara do kradljivaca koji žele da u njima pronađu bar deo velikog bogatstva sa kojim su faraoni bili tradicionalno sahranjivani. Čuvene grobnice u Dolini kraljeva građene su tako da se u njima mumije faraona mogu čuvati večno. Sve su izgrađene pod zemljom sa samo jednim ulazom i izgledom koji podseća i simbolizuje na podzemni svet. Po pravilu svaka od njih poseduje silazni hodnik koji vodi do predvorja iz koga se može ući u prostoriju u kojoj se čuva telo faraona.

U pogrebnoj odaji zidovi su u potpunosti prekriveni slikama koje i posle nekoliko vekova mame uzdahe svojom lepotom. One imaju dvojaku funkciju, da ulepšaju samu prostoriju ali i da služe kao vodič u zagrobni život faraona. Basnoslovne količine dragog kamenja i ostalih skupocenih predmeta su zakopavane u grobnicama kao vid darova bogovima. Mnogi faraoni su još za svog života gradili impozantne grobnice sa željom da svima pokažu svoju moć i bogatstvo i sa nadom da će im to omogućiti što veće privilegije u zagrobnom životu.

U Dolini kraljeva najvećim otkrićem se smatra pronalazak Tutankamonove grobnice 1922. godine. Razlog tome leži u činjenici da je to prva grobnica koja je otkrivena u netaknutom stanju, odnosno prva koja nije opljačkana pre nego što su je naučnici pronašli. Ako budete imali sreće da se nađete u blizini Doline kraljeva nikako nemojte propustiti priliku da je obiđete. One nam omogućuju uvid u daleku prošlost jedne moćne i mnogo drugačije civilizacije u odnosu na one na koje smo mi navikli.

Ključne reči: afrika stari grad dolina

Destinacije

Od antičkog sela, kroz buran srednji vek preko najvažnijeg kolonijalnog centra planete do današnje moderne metropole London je prevalio dug put pun uspomena

Ušuškan na ulazu u Finski zaliv i ukrašen nebrojenim ahitektonskim znamenitostima krije se Talin, jedan od najlepših gradova Severne Evrope

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.