Delfi, centar drevnog sveta

Na padinama planine Parnasus (za koju se verovalo da je dom mitskih muza) nalazi se verovatno najveća grčka atrakcija izvan Atine. Mitsko, tajanstveno i magično mesto koje je u „ono“ vreme smatrano središtem sveta milenijumima je poznato pod imenom Delfi. Omfalos, kamen čije se ime prevodi kao “centar sveta“ danas je najznačajniji eksponat u muzeju u Delfima. Preko hiljadu godina on je svojim položajem i imenom podsećao na značaj koji je ovo mesto imalo u životu i verovanjima starih evropskih naroda. Kao i sve važno i njegova priča počinje mitom. Po tom mitu Apolon je na ovom mestu u herojskoj borbi porazio Pitona, Gejinog sina zmijolikog oblika, čuvajući ulaz u proročanstvo posvećeno njegovoj majci. Pobeda u ovom dvoboju ujedno i simbolizuje početak njegove vladavine. Vremenom je značaj Delfa rastao a sa njim i broj hodočasnika. Verovalo se da bogovi direktno govore kroz proročište i svi su želeli da čuju njihove glasove.

Apsolutna istina

Kako se dolazilo do sudbonosnih proročanstava u čiju verodostojnost niko nje želeo niti smeo da sumnja? Ona su pažljivo objavljivana od strane Pitija, sveštenica u službi Apolona. Veće sveštenika ih je brižljivo biralo, najčešće uzimajući žene starosti preko 50 godina za koje se verovalo da im je Apolon lično dao moć proricanja. U drevnim rutualima izvođenim duboko pod zemljom one su tragale za smernicama ka mudrosti i istini. Tokom rituala one bi pile vodu sa izvora Kastalian, žvakale bi listove lovora i padale u duboki trans. Potom bi izgovarale kratke i nejasne rečenice, navodne Apolonove poruke, koje bi sveštenici prevodili. Ljudi iz cele Grčke su dolazili u nadi da će dobiti odgovore na najveće životne dileme ali bi ti odgovori često bili nerazumljivi i tajnoviti. Ta tajnovitost večite Apolonove mudrosti postala je jedan od simbola Delfa.

Delfi danas

Ogroman muzej i svedok daleke istorije. To danas predstavlja proročište Delfi. Mnogo toga je sačuvano i gotovo je nemoguće sve obići. Prelepa građevina kružnog oblika sačinjena od belog i crnog mermera nekada je bilo veliko svetilište poznato pod imenom Tolos. Muzej čini jedna od najvećih i najlepših antičkh zbirki iz koje se može izdvojiti bronzana statua „Vozač kočija iz Delfa“ koja datira od 475. godine p.n.e. Neprocenljive je vrednosti i skulptura 3 plesačice koja je verovatno predstavljala postolje na kome je sedelo neko važno božanstvo. Ogromna srebrna skulptura bika (najveća srebrna skulptura sačuvana iz ove epohe) najverovatnije je bila direktni dar od velikog kralja Kreza. Ljubitelji istorije, arhitekture, mitologije i umetnosti svrstavaju Delfi među svoje omiljene destinacije...

Destinacije

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.