Bukurešt, mali Pariz

Danas moderna evopska prestonica koja broji gotovo 2 miliona žitelja prepuna je ožiljaka iz svoje dinamične prošlosti. Taj duh starih burnih vremena u kombinaciji sa prelepom arhitekturu zaslužan je za pomalo pompezan nadimak koji bukurešt ima, „mali Pariz“.

Trg revolucije

Savršeno mesto za početak ture i upoznavanje grada. Kultno mesto gde su se odigrali najznačajniji  događaji rumunske istorije ovekovečeni prelepim zdanjima i spomenicima. Za početak tu je Kraljevska palata sagrađena 1837. godine za vreme vladavine Karla I. Posle veliog požara stari sjaj vraćaju kralj Ferdinand I i supruga mu Marija, roditelji buduće srpse princeze i supruge kralja Aleksandra I Karađorđevića. Ova prelepa Palata kasnije postaje narodni muzej sa kolekcijom na kojoj bi pozavidele i mnoge veće i bogatije muzejske institucije.

Statua voljenog kralja Karla I koju je napravio poznati srpski vajar Ivan Meštrović 1830. godine posle Drugog svetskog rata biva uništena od strane komunista. Srećom, porodica čuvenog vajara je sačuvala kopiju po kojoj je načinjena identična statua ponovo postavljena na isto mesto 2007. Prelepa koncertna dvorana Ateneum možda je i najlepša građevina u gradu. Značajna i kao mesto gde je 1919. godine proglačeno prispajanje Transilvanije, Besarabije i Bukovine dotadašnjem Kraljevstvu. Freska dimenzija 75x3 m koju je naslikao Kostin Petresku krasi rotondu dvorane simbolišući čitavu istoriju Rumunije od osvajanja Dakije do pomenutog formiranja Velike Rumunije. Prelepa Univerzitetska biblioteka i zgrada današnjeg hotela „Athenee Palace hilton“  nadaleko poznata po nadimku „Stara dama“ upotpunjuju trg.  Hotel je dugo bio stecište ratnih igara, špijuna i kontrašpijuna, bio je omiljen i omržen, prisluškivan i zaštićen ali je do danas ostao jedna od najlepših građevina cele Rumunije.

Mesto rađanja i smrti rumunskog komunizma

Zgrada Ministarstva unutrađnjih poslova najvažnije je mesto moderne rumunske istorije. Ovde je bilo središte Centralnog komiteta rumunskih komunista. Sa njenog balkona Nikolae Čaušesku je držao svoje čuvene govore. Kada je 1968. godine javno osudio napad Rusije na Čehoslovačku postao je apsolutni heroj svog naroda. Posle 24 godine apsolutne vlasti sa istog mesta je osudio revoluciju započetu u Temišvaru. Posle samo par minuta okupljen svet kreće da skandira protiv njega. Počinju nemiri, Čaušesku pokušava da helikopterom pobegne od razjarenog naroda prepunog nezadovoljstva. Isprva uspeva ali ubrzo biva uhvaćen i ubijen. Taj događaj označava kraj jedne ere a po njemu glavni gradski trg dobija naziv koji i danas nosi.

Princeza Minjon

Ćerka kralja Ferdinanda I Marija je zbog svoje nesvakidašnje lepote ponela nadimak Minjon. U vojoj 22-oj godini u Sabornoj crkvi u Beogradu postaje jugoslovenska Kraljica udajom za kralja Aleksandra i Karađorđevića.  U narodu je bila omiljena zbog svoje plemenitosti. Osnovala je Društvo srpskih sestara, nebrojane bolnice i dobrotvorne ustanove kao i hram Svetog Save u Londonu nedogo po tragičnoj smrti njenog voljenog supruga. Tokom Drugog svetskog rata preko Crvenog krsta šalje ogromnu količinu pomoći našem narodu potpisujući se kao Marija K. Đorđević. Kako je bila praunuka čuvene engleske kraljice Viktorije sklonište od ratnih vihora je pronašla u Engleskoj.

Kao veliki i moderan evropski grad prepun tragova bogate istorije koji se najlakše mogu sagledatikroz savršenu arhitekturu „mali Pariz“ ima sve što je današnjem putniku potrebno za jedan idealan gradski odmor.

Destinacije

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.