Bohemija, Češka Kraljevina

Sva turistička ponuda Češke se nepravedno povezuje sa Pragom. On zaista i jeste turistički dragulj kakvih je malo na svetu ali ova prelepa evropska država ima još štošta da ponudi sve zahtevnijoj turističkoj publici. Primera radi zapadna češka provincija Bohemija u svojoj turističkoj ponudi objedinjuje zanosne renesansne dvorce, velike gradove i jednu od najpoznatijih evropskih banja.

Istorijski i geografski položaj Bohemije

Bohemija (ili prosto Češka, kako mnogi nazivaju ovaj region) jedna je od istorijskih čeških zemalja odnosno Zemlja češke krune. Do 1918. bila je poznata pod nazivom Češka Kraljevina i sve do kraja Prvog svetskog rata bila je deo Austrougarske. Danas sa površinom od preko 50000 km2 i populacijom većom od 6 miliona žitelja čini integralni deo Češke Republike smešten između Nemačke, Poljske i Moravske (drugi istorijski region Češke republike).

Šta Bohemija ima da ponudi turistima

Počećemo od Plzena, regionalnog centra Bohemije i najvećeg grada posle neprikosnovenog Praga. Grad je širom sveta poznat po Pilsner Urkel pivari. Pivara koja proizvodi čuveno pivo postoji od 1842. godine a poznata je pod nadimkom „dom najboljeg svetskog piva“. Poseta pivari odvešće vas u stare odaje gde se pivo priprema na isti način kao pre skoro 200 godina uz obaveznu degustaciju istog. Poseta Muzeju pivare prirodno se nadovezuje na obilazak a najzanimljiviji deo postavke jeste pab koji datira još iz 19-og veka.

Podzemna tura Plzenom nešto je neverovatno. Kilometri prolaza izgarđenih od 14-og do 19-og veka pružiće Vam neverovatni uvid u istoriju grada iz potpuno drugačije perspektive. Noćni život Plzena takođe je na dobrom glasu a Muzej tehnike i nauke nešto što vam lokalni vodiči sa ponosom preporučuju.

Potpuno drugačiju turističku ponudu ćete pronaći u Češkom Krumlovu. Renesansni zamak iz trinaestog  veka koji se izdiže uz obalu Vltave iznad starog industrijskog grada (17-i vek) uživo izgleda još lepše nego na brošurama. Podseća na one stare zamkove iz bajki. Muzej i kula koji se nalaze u sklopu dvorskog kompleksa obavezan su deo svakog obilaska.

Osim prelepih gradova jedna banja proslavila je ovaj region širom sveta. U pitanje je čuvena  Karlove Vari banja, jedno od najprestižnijih i najpopularnijih turističkih mesta evropske aristokratije u drugoj polovini 19-og veka. Nekada posećivana od strane kraljeva, barona i grofova do današnjih dana je sačuvala dašak nekadašnjeg glamura. Njena lečilišna svojstva, bogata istorija i moderna turistička ponuda privlače evropske putnike i dan danas.

 

Banja Karlove Vari / Spa town Karlovy Vary, Czech Republic #spa #czech #town #oldtown #putovanja #destinacija #odmor #river #winter #tourism #travel #arhitecture #europe

A post shared by ZanimljivaGeografija.com (@zanimljivageografija) on

Da upotpunite svoju posetu Bohemiji možete posetiti neki od nacionalnih parkova udaljenih samo par sati vožnje od Praga ili koncentracioni logor u neposrednoj blizini prestonice. Kada sve saberete Bohemija turistima ima da ponudi praktično sve; prirodne lepote, bogato istorijsko nasleđe, velike gradove, stare srednjevekovne zamkove... Više nego dovoljno da se nađe na vašoj listi budućih destinacija.

Ključne reči: evropa turizam istorija

Destinacije

Dugi karavani na lenjim kamilama koje jašu tuarezi u plavim odorama kroz nepregledan pesak koji počinje da se kovitla najčešća je asocijacija na pomen Sahare

Ušuškan na ulazu u Finski zaliv i ukrašen nebrojenim ahitektonskim znamenitostima krije se Talin, jedan od najlepših gradova Severne Evrope

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.