Beč, magični grad i prestonica evropske kulture

Beč, glavni grad Austrije smešten je na savršenoj prirodnoj lokaciji sa svih strana okružen šumama. Elegantan i kulturan grad leži na jednoj od najlepših evropskih reka Dunavu.

Bec, Austrija #odmor #destinacije #putovanja #austria #wien

A photo posted by ZanimljivaGeografija.org (@zanimljivageografija) on

Prebogata istorija Beča

Burna istorija ovog grada počinje njegovim osnivanjem 15. godine pre nove ere. Posle bezbroj uspona i padova zlatno doba Beč je doživeo u toku 18. veka . Moćna dinastija Habzburga ulagala je mnogo materijalnih sredstava u izgradnju Beča, ali i u jačanje njegovog ugleda. Beč je postao rodno mesto klasične muzike tokom 18. veka . U Beču su živeli i stvarali Betoven i Mocart a jedan vek kasnije i Šubert i Štraus. Poznatim kompozitorima društvo su pravili najpoznatiji pisci svog doba i na taj način zauvek proslavili Beč kao prestonicu umetnosti i kulture. Prelepe barokne građevine nikle tokom ovog zlatnog doba i dan danas krase Beč.

Najveće znamenitosti Beča

Teško je izdvojiti nekoliko najznačajnijih lokaliteta u gradu koji ih ima praktično bezbroj, ali ipak se može reći da su katedrala svetog Stefana i zamak Šembrun postali glavna obeležja Beča. Graciozan toranj katedrale svetog Stefana predstavlja pravo remek delo izgrađeno u gotskom stilu 14.veka . Na vrhu katedrale nalazi se simbolični austrijski orao, a po lepoti se ističu propovedaonica i oltar katedrale. Carska palata Hofburg, Carska riznica i zamak Šembrun obavezan su deo svake turističke ture kroz Beč zbog svoje lepote i jedinstvenosti. Od mesta koje u Beču „prosto morate videti“ izdvajaju se zamak Belvedere, palata Lihtenštajn i Umetničko-istorijski muzej.  

A posle celodnevne šetnje romantičnim ulicama Beča najlepši način da se okrepite jeste da sednete u neki od kafića ili restorana sa pogledom na Dunav i pojedete parče Saher torte, još jednog od zaštitnih znakova Beča...

Ključne reči: evropa grad stari grad

Destinacije

Retko ko nije poželeo da bar jednom provede svoje letovanje u slikovitoj beloj kućici sa plavim krovom na zanosnom Santoriniju

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.