Aleč, najveći lednik Evrope i nalepši predeo Alpa

Lednik Aleč

Pogled na najveći evropski lednik je neverovatan. Aleč izgleda kao reka leda koja krivuda sa visokih vrhova Alpa u središnjem delu Švajcarske. Lednik ima ukupnu dužinu od 20 km a debljina sloja leda na njegovoj najvišoj tački poznatoj kao Koknkordijaplac iznosi preko 900 m. Tačno na tom mestu, na visini od 2.800 m se spajaju 4 velika snežna polja koja snabdevaju lednik snegom i ledom. Lednik odatle klizi niz živopisne alpske padine do visine od oko 1.560 m.  Posebnu lepotu predeo oko Aleča duguje planinskoj vegetaciji koja ga okružuje zbog činjenice da se lednik spušta duboko ispod gornje granice šume.

Predeo oko lednika površine veće od 500 km2 (od kojih sam lednik zauzima 87 km2) je stavljen pod zaštitu Unesko-a kao deo svetske baštine. U okviru ovog zaštićenog prostranstva se krije i raj za planinare, 6 vrhova koji dominiraju krajolikom i svaki se nalazi na visini većoj od 4.000 m. Hirdološki ovo je veoma zanimljiva tačka jer ovi ogromni planinski bedemi predstavljaju jedno od najvećih razvođa Evrope sa kog se vode slivaju u Rajnu i Severno more sa jedne odnosno u Ronu i Sredozemno more a druge strane.

Div koji „živi“ milenijumima

Aleč je div težak oko 27 milijardi tona koji godišnje prosečno pređe oko 200 m. Naime, pod uticajima sopstvene težine lednik svake godine klizi oko 200 m niz Alpe. Ostavljajući tragove na svom putu hiljadama godina u vidu sipara, morena, ledničkih valova i slično lednik je stvorio prirodni rezervat Alečvald, predeo jedinstvenih prirodnih lepota.

Postoje dokazi da su predeli oko lednika naseljeni pre 3.400 godina. Arheološki podaci ukazuju na prisustvo Kelta, Rimljana i Germana. Danas u blizini lednika postoje prelepa planinska naselja poput sela Betmeralp, iz kog se pruža prelep pogled na glečer i služi kao baza za hrabre osvajače alpskih vrhova.

Nažalost, lednik Aleč polako nestaje. Još od sredine 19-og veka led se brže topi nego što se stvara novi. Godišnje lednik se povlači prosečno 30 m a kada su ekstremno tople godine čak i do 90 m. Voda koja se otopi hrani reku Masu. Dokaze nekadašnjih dimenzija lednika mogu se pronaći na stablima i korenju drveća koje dostiže starost od 3.000 godina i svedočilo je nekom drugačijem Aleču.

Lednik Alec, svajcarski Alpi. #putovanja #odmor #alpi #svajcarska

A post shared by ZanimljivaGeografija.org (@zanimljivageografija) on

Bogat biljni svet kao ukras Aleča

Retko koji lednik može da se pohvali da ga okružuju šume. Čuvenu drevnu šumu Alečvald čine mahom stabla limbe, ariša i omorike. Posebno je zanimljiva limba, retka vrsta bora. To je četinar čija svaka četina broji po samo 5 iglica dok su im stabla najčešće iskrivljena i izuvijana. Raste jako sporo ali dostiže starost i preko 800 godina. Leti između stabala cvetaju prelepe planinske ruže a iznad šumske granice uspeva izuzetno bogat bljni svet sa preko 520 vrsta...

Ključne reči: glečer alpi švajcarska led

Destinacije

Posetite zaboravljeni turistički biser severne Nemačke. Mali grad sa jednom od najlepših svetskih katedrala i najkvalitetnijim marcipanom koji postoji

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.